Το ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό και η επίπτωση σε μισθούς και συντάξεις
Ρεκόρ 25ετίας όσον αφορά στην μεταβολή του πληθωρισμού αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τρίτη. Η μεταβολή για τον Ιανουάριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 6% με την αντίστοιχη μεταβολή τέτοιου ύψους να καταγράφεται τον Ιανουάριο του 1997 (6,8%) όταν ακόμη η χώρα είχε ως εθνικό νόμισμα τη δραχμή.
Οι πολύ υψηλές μεταβολές του δείκτη τιμών καταναλωτή από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, είναι δεδομένο ότι θα ανεβάσουν τον μέσο δείκτη για ολόκληρη τη χρονιά. Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη μέση μεταβολή 0,8%.
Ήδη από τον πρώτο μήνα, είναι σαφές ότι αυτή η πρόβλεψη θεωρείται ξεπερασμένη με την μεν κυβέρνηση να ανεβάζει ήδη τον πήχη στο 2% και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρεί ακόμη και στο 3,1%. Μάλιστα, με την εξέλιξη των τιμών τον Φεβρουάριο –ειδικά σε ότι αφορά στο πετρέλαιο το οποίο έχει αναρριχηθεί πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι- αναμένεται ότι ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θα έχει πληθωρισμό στην περιοχή ή και πάνω από το επίπεδο του 6%.
Άλλωστε, η μεταβολή υπολογίζεται σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 μήνες κατά τους οποίους η μεταβολή του πληθωρισμού ήταν αρνητική κατά 2%, 1,3% και 1,6% αντίστοιχα.
Η πρώτη εμφανής και αυτονόητη συνέπεια του τόσο υψηλού πληθωρισμού είναι η επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η δεύτερη έχει να κάνει με τα επιτόκια αλλά το αν θα υπάρξει επιβάρυνση για το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
O υψηλός πληθωρισμός είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού. Με μέσο πληθωρισμό στην περιοχή του 6% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τον Απρίλιο όταν και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις το πιο πιθανό είναι πλέον ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 5-8% με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό άνω του 6%. Η επόμενη επίπτωση θα φανεί στις αρχές του 2023.
Ο μέσος πληθωρισμός του 2022 θα καθορίσει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από το 2023. Με το νέο έτος, θα πρέπει να γίνουν οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις ύστερα από 12-13 χρόνια. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά δηλαδή όσοι λαμβάνουν λιγότερα ή τα ίδια με το ποσό που προκύπτει από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Διαβάστε επίσης:
Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί
Πληθωρισμός: Στροφή των καταναλωτών στις προσφορές
Κ. Μητσοτάκης: Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News