Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 11:52
ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ

Πώς θα «κουρευτούν» τα ενοίκια κατά 80% – Οι παγίδες στην υλοποίηση

Πώς θα «κουρευτούν» τα ενοίκια κατά 80% – Οι παγίδες στην υλοποίηση

Στο οικονομικό επιτελείο περνάει η σκυτάλη για να υλοποιήσει -σωστά αυτή τη φορά- τη χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί «κουρέματος» των ενοικίων των επαγγελματιών κατά 80% μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Το -80% για τον ενοικιαστή, ουσιαστικά τον απαλλάσσει πλήρως από τη μεγαλύτερη δαπάνη με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς και ύστερα από μια εφιαλτική (από πλευράς εσόδων) εορταστική περίοδο όπως τουλάχιστον προδιαγράφεται. Και ο ιδιοκτήτης από την άλλη, θα φτάσει να εισπράξει πάνω από το 90% του ενοικίου που θα εισέπραττε αν δεν γινόταν το κούρεμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, θα βρεθεί να εισπράττει και περισσότερα από θα εισέπραττε αν δεν υπήρχε το «κούρεμα».

Αυτό συμβαίνει στην πράξη διότι το ενοίκιο που φορολογείται, αντικαθίσταται από μια αποζημίωση η οποία είναι αφορολόγητη. Έτσι, ο ιδιοκτήτης και εισπράττει την κρατική αποζημίωση του 60% επί του αρχικού ενοικίου από το κράτος, και εισπράττει το 20% από τον ενοικιαστή (με σαφώς περισσότερες πιθανότητες το ενοίκιο να καταβληθεί καθώς ουδείς θα ρισκάρει έξωση για το 20% του ενοικίου) και γλιτώνει φόρο εισοδήματος. Με αυτά τα δεδομένα, για έναν ιδιοκτήτη που έχει πολλά εισοδήματα από ενοίκια, η αποζημίωση μπορεί να φτάσει τελικώς πάνω από το 100% του καθαρού ποσού που θα εισέπραττε αν δεν γινόταν η κρατική παρέμβαση.

Κατά την υλοποίησή του, το μέτρο του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα. Ενοικιαστές έχουν προφασιστεί τους δικαιούχους «κουρέματος» χωρίς να είναι. Νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, δεν δικαιούνται αποζημίωσης. Στην πλατφόρμα του Taxis δεν γίνεται ταύτιση του ενοικίου που αναγράφεται στο μισθωτήριο με το αντίστοιχο που καταβάλλει ο ενοικιαστής πολύ απλά διότι έχουν γίνει αναπροσαρμογές που δεν έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis. Π.χ. μια αύξηση 3% που προβλέπεται στο αρχικό μισθωτήριο, δεν έχει περαστεί στο Taxis αλλά έχει προκαλέσει την αναπροσαρμογή του ενοικίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι άλλο ενοίκιο εμφανίζεται να πληρώνει ο ενοικιαστής και άλλο να αναγράφεται στο μισθωτήριο.

Αυτά τα ζητήματα καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών στον νέο κύκλο εφαρμογής του μέτρου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να «κουρεύονται» ενοίκια (και μάλιστα σε ποσοστό 80%) αλλά να μην εισπράττει ο ιδιοκτήτης την απαιτούμενη αποζημίωση.

Να σημειωθεί επίσης ότι:

  1. Το μέτρο δεν θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε αναστολή. Αφορά μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις.
  2. Εξετάζεται να μπουν πρόσθετα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και όχι μόνο αυτό του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας προκειμένου το μέτρο να ισχύσει μόνο γι’ αυτούς που πραγματικά έχασαν όλο τον τζίρο των εορτών.

Ποια μαγαζιά θα δικαιούνται «κούρεμα» – Η ανακοίνωση του υπουργείου

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο μειώνεται κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News