BUSINESS & FINANCE

Φυσικό αέριο: Πότε θα πέσουν οι τιμές – Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

Φυσικό αέριο: Πότε θα πέσουν οι τιμές – Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην ενέργεια αποτελούν ίσως και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και του φυσικού αερίου χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν και από το κρατικό προϋπολογισμό πέρα των κονδυλίων που βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα επιλέξει να εξοικονομήσει μέρος του δημοσιονομικού χώρου που φέρνει η ανάκαμψη του 2021 ώστε να ριχθεί στη μάχη της ενέργειας, εάν  χρειαστεί.

Ο πυρετός του φυσικού αερίου

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν σημαντικά και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο. Για σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος βρίσκεται στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το φυσικό αέριο κινείται γύρω από την περιοχή των 75 ευρώ. 

Τι δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια

Ένα χρόνο και κάτι που οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι φωτιά έχουμε μπροστά μας μέχρι να αποκλιμακωθούν αισθητά οι τιμές όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια στο φυσικό αέριο. Για το καλοκαίρι, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 75 ευρώ και παραμείνει ψηλά έως και το τέλος του χρόνου (73,58 ευρώ) όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Συνολικά για το α’ 3μηνο του 2023, η τιμή διαμορφώνεται στα 73,21 ευρώ. Αισθητή αποκλιμάκωση αρχίζει μόνο τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνει να πέφτει στα 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Τουλάχιστον όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου ολόκληρο το 2022 πραγματικά θα καίει άρα και το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που σημαίνει πως μεταφορές, καύσιμα και πρώτες ύλες θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. 

Σίγουρα τα προθεσμιακά συμβόλαια δεν μπορούν να είναι μια σαφής πρόβλεψη παρόλα αυτά φανερώνουν την τάση.

 Οι εκτιμήσεις βέβαια του οικονομικού επιτελείου είναι λίγο πιο αισιόδοξες,  καθώς εκτιμά πως η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Πολύ πιο γρήγορα δηλαδή από ότι δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: 

Μέτρα στήριξης: Τα σενάρια για τους επόμενους μήνες – Τα… προαπαιτούμενα για την ενεργοποίησή τους

Ενεργειακή κρίση: Στα 39 ευρώ η επιδότηση του ρεύματος για τον Φεβρουάριο 

Ακρίβεια: To «μενού» των νέων μέτρων στήριξης – Τι εξετάζεται

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News