Εισηγμένες: Ποιες εκτινάχθηκαν και ποιες «βούλιαξαν» μέσα στο 2020
Το χρηματιστηριακό έτος βαίνει προς ολοκλήρωση, αφού πρώτα βίωσε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ευμετάβλητες σεζόν. Από την ανοδική τροχιά του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στην απότομη βουτιά του Μαρτίου και τις 484 μονάδες. Και από τη στασιμότητα των θερινών μηνών, στην ανάκαμψη του φθινοπώρου και τα κέρδη – ρεκόρ (30%) του Νοεμβρίου.
Μια πορεία απόλυτα συνυφασμένη με την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία επληξε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική αγορά, λόγω και της ρηχής επενδυτικής βάσης. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, όλα αυτά φαντάζουν παρελθόν. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλό 10 μηνών, οι απώλειες του 2020 έχουν περιοριστεί σε λελογισμένα επίπεδα (-11%) και όλοι ετοιμάζονται για το rebound του 2021.
Προτού όμως, ξεκινήσουμε τις αναλύσεις επί του νέου έτους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρωταγωνιστές του 2020. Δηλαδή, οι εισηγμένες που -κόντρα στην πτωτική τάση- κατέγραψαν την υψηλότερη ετήσια άνοδο, αλλά και οι εισηγμένες που ηγήθηκαν των απωλειών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη.
Από τη μία πλευρά, πρόκειται για εταιρείες με περιορισμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών, ευάλωτες σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από συγκεκριμένους παράγοντες. Κάτι, το οποίο εν μέρει δικαιολογεί και τις ακραίες μεταβολές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα τριψήφια ποσοστά. Από την άλλη βέβαια, συμπεριλαμβάνονται και κραταιές εταιρείες, οι οποίες επηρεάστηκαν και συνεχίζουν να επηρεάζονται ευρύτατα από την υγειονομική κρίση της Covid-19.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο
– ΒΙΟΤ 470%: Η Βιομηχανική Τεχνική Έργα BIOΤΕΡ Α.Ε. έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι 470% από τις 2 Ιανουαρίου του 2020, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης. Με χαμηλό έτους το 0,045 ευρώ και υψηλό έτους το σημερινό 0,308 ευρώ, η τεχνική εταιρεία έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρον την πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία προβλέπει την οριστική απόσβεση χρεών, ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση οφειλών, ύψους 129 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης, τα σωρευτικά κέρδη ξεπερνούν το 144%.
– ΑΑΑΚ 288%: Η Εριουργία Τρία Αλφα, παρότι βρίσκεται υπό επιτήρηση, έχει καταφέρει να καταγράψει ένα αξιοπρόσεκτο ράλι της τάξης του 288%. Με χαμηλό έτους το 1,44 ευρώ και υψηλό έτους τη σημερινή τιμή των 7 ευρώ, η κλωστοϋφαντουργική εταιρεία κατόρθωσε να αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον για εξαγορά από την Diversa, το οποίο ωστόσο, φαίνεται ότι έχει κολλήσει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περαιτέρω εξελίξεις ως προς το κυοφορούμενο deal, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της εισηγμένης εντός του 2021.
– ΚΡΕΚΑ 225%: Η ΚΡΕ.ΚΑ Α.Ε. είναι ακόμη μία εισηγμένη, η οποία ενώ βρίσκεται υπό επιτήρηση, έχει κατορθώσει να παρουσιάσει αξιοσημείωτα κέρδη της τάξης του 225%. Με χαμηλό έτους το 0,058 ευρώ και υψηλό έτους το σημερινό 0,189 ευρώ, η βιομηχανία κρέατος από τη Χρυσούπολη Καβάλας έχει αφομοιώσει την πώληση σφαγείου στα Ιωάννινα, εξέλιξη η οποία της απέφερε πρόσθετη ρευστότητα, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, η διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες εξυγίανσης και αποπληρωμής των δανείων, με τα αποτελέσματα EBITDA να βελτιώνονται κατά σχεδόν 10% στο 9μηνο του 2020, παρότι η επιχείρηση παραμένει ζημιογόνα.
– ΛΑΒΙ 120% : Η Lavipharm, ούσα μία από τις βασικές εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου στο Χ.Α., δεν γινόταν να αποτελεί εξαίρεση στο κλαδικό ράλι, το οποίο έχει διεθνείς διαστάσεις και συνδέεται με την πανδημία. Με χαμηλό έτους το 0,197 ευρώ και υψηλό έτους το 0,5 ευρώ, πολύ κοντά στο σημερινό 0,434 ευρώ, η εταιρεία έχει κεφαλαιοποιήσει στο έπακρον τη διψήφια αύξηση πωλήσεων και τον διπλασιασμό των αποτελεσμάτων EBITDA στο 9μηνο του 2020 (5,72 εκατ. ευρώ). Παρότι παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης, το μπαράζ αγορών από τον βασικό μέτοχο, Θανάση Λαβίδα, έχουν εξασφαλίσει τα εχέγγυα για ενα εντυπωσιακό rebound.
– ΠΑΙΡ 118%: Η Ε. ΠΑΙΡΗΣ ΑΒΕΕ Πλαστικών έχει παρουσιάσει σωρευτική άνοδο της τάξης του 118%. Με χαμηλό έτους το 0,220 ευρώ και υψηλό έτους το σημερινό 0,725 ευρώ, η φετινή εικόνα της εισηγμένης αποδίδεται στη σημαντική βελτίωση των κερδών EBITDA, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 65%, από 817.000 σε 1,348 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2020. Την ίδια ώρα, στο θετικό κλίμα προσμετράει και η έγκριση της τροποποίησης των όρων έκδοσης του κοινού ομολογιακού δανείου της 8ης Απριλίου, η οποία περιλαμβάνει την παράταση της περιόδου διαθεσιμότητας των ομολογιών Α’ Σειράς.
– ΠΑΣΑΛ 98%: Η Pasal Α.Ε. Αναπτύξεως Ακινήτων συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της φετινής χρονιάς, έχοντας καταγράψει άλμα 98% από τις 2 Ιανουαρίου του 2020. Η τιμή της μετοχής είχε ως ελάχιστο έτους το 0,596 ευρώ και ως υψηλό έτους το 1,39. Σήμερα βρίσκεται στο 1,27 ευρώ. Το φετινό άλμα οφείλεται εν πολλοίς στην εξαγορά από τη σουηδική Sterner Stenhus του Έλληνα ομογενή Ηλία Γεωργιάδη (σ.σ. κατέχει το 89% των μετοχών). Στη θετική πορεία συνέβαλε τόσο η αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων, αλλά και η ισχυρή βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας (25,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 από 8,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2019).
– ΙΝΤΕΚ 92%: Η ΙΝΤΕΑΛ Α.Ε. έχει σημειώσει ετήσια κέρδη της τάξης του 92%, έχοντας ως χαμηλό έτους το 0,89 ευρώ και ως υψηλό έτους το σημερινό 1,90 ευρώ. Η αξιοσημείωτη φετινή πορεία της εισηγμένης αποδίδεται στην αύξηση της κερδοφορίας και των πωλήσεων, καθώς και στην ευρύτερη αναβάθμιση των προοπτικών του τεχνολογικού κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ΙΝΤΕΑΛ έχει επιτύχει θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα και οι βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις είναι μεγαλύτερες από τον τραπεζικό δανεισμό.
– ΠΛΑΘ 80%: Η Πλαστικά Θράκης Ετ. Συμ. ΑΕΕ έχει παρουσιάσει κέρδη 80% από τις 2 Ιανουαρίου του 2020, αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση του κλάδου των πλαστικών, ως απόρροια και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Με χαμηλό έτους το 1,25 ευρώ και υψηλό έτους τη σημερινή τιμή των 3,78 ευρώ, η εκτίναξη της αξίας της εισηγμένης αποδίδεται στη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής μασκών και την κατ’ επέκταση αύξηση των πωλήσεων εν μέσω της πανδημίας. Στο 9μηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10% στα 253,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να εκτινάσσονται άνω του 200% και να ανέρχονται στα 25,5 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη πτώση
– ΣΑΡΑΝ -68%: Η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος Α.Ε. έχει εμφανίσει σωρευτική κάμψη της τάξης του 68%, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στις χειρότερες επιλογές του 2020. Με υψηλό έτους τα 3,3 ευρώ και χαμηλό έτους το σημερινό 1,05 ευρώ, η εισηγμένη πληρώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού στα οικονομικά μεγέθη, καθώς τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν από τα 514.000 ευρώ σε μόλις 198.000 ευρώ στο 9μηνο του 2020. Πάντως, στα μέσα Δεκεμβρίου, η διοίκηση ανακοίνωσε τη σύναψη 5ετούς ομολογιακού δανείου, αξίας 3 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
– ΜΙΓ -65%: Η Marfin Investment Group έχει παρουσιάσει συνολικές απώλειες άνω του 65% από τις 2 Ιανουαρίου του 2020, έχοντας ως χαμηλό έτους το 0,022 ευρώ και υψηλό έτους το 0,126 ευρώ. Η σημερινή τιμή ανέρχεται στο 0,0314 ευρώ και αποτελεί απόρροια της συνεχιζόμενης αποεπένδυσης και της διατήρησης της αβεβαιότητας για το μέλλον της εισηγμένης, ιδίως μετά την πώληση της Vivartia στην αμερικανική CVC Capital. Στο μεταξύ, η πανδημία επηρέασε δυσμενώς τα μεγέθη των βασικών κλάδων δραστηριοποίησης της MIG, δηλαδή την εστίαση και την ακτοπλοϊκά.
– ΠΕΙΡ -59%: Η Τρ Πειραιώς, παρά το εκρηκτικό ράλι του Νοεμβρίου, δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει πλήρως τις ετήσιες απώλειες, οι οποίες από τις 2 Ιανουαρίου κυμαίνονται στο 59%. Με χαμηλό έτους το 0,515 ευρώ και υψηλό έτους το 3,330 ευρώ, η τρέχουσα τιμή κυμαίνεται στο 1,197 ευρώ. Μάλιστα, το 0,515 ευρώ αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, απόρροια της τραπεζικής καθίζησης του Οκτωβρίου, καθώς και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια του Ομίλου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα 9μηνου καταδεικνύουν ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι ελεγχόμενη, χάρη και στα προγράμματα Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2. Ρόλο στη φετινή διακύμανση αποτέλεσε και η άσκηση των CoCos του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία αυξάνει το ποσοστό του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε επίπεδα άνω του 60%.
– ΙΝΛΟΤ -58%: Η Intralot έχει υποχωρήσει κατά 58% σε σχέση με τις 2 Ιανουαρίου του 2020, με χαμηλό έτους το 0,082 ευρώ και υψηλό έτους το 0,40 ευρώ. Η σημερινή εικόνα της μετοχής κυμαίνεται στο 0,156, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την εξασθενημένη κερδοφορία (σ.σ. πτώση 52% στον τζίρο του 9μηνου και πτώση 42% στα κέρδη EBITDA του 9μηνου) όσο και τις ευρύτερες αρνητικές εξελίξεις (σ.σ. υποβάθμιση σε CC από τον οίκο αξιολόγησης Fitch). Σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν τόσο από την προοπτική αναδιάρθρωσης του εταιρικού χρέους όσο και από την αναχρηματοδότηση του ομολόγου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η μεγάλη έκθεση της εταιρείας στον κλάδο του αθλητισμού, ο οποίος είναι από τους πλέον πληττόμενους της πανδημίας.
– ΔΙΟΝ -54%: Η μετοχή της Dionic έχει καταγράψει συνολική πτώση της τάξης του 54% από τις αρχές του 2020, έχοντας ως χαμηλό έτους το 0,096 ευρώ και ως υψηλό έτους το 0,244 ευρώ. Η τρέχουσα τιμή της εισηγμένης, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση, ανέρχεται στο 0,11 ευρώ. Μετά την πώληση της συμμετοχής της στην Skroutz έναντι μόλις 10 εκατ. ευρώ, η διοίκηση προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία εξυγίανσης. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι αρκετές, δεδομένων των ευρείων επιπτώσεων από την πανδημία αλλά και της καθίζησης των εταιρικών μεγεθών (σ.σ. διατήρηση των προ φόρων ζημιών στο 9μηνο).
– ΜΛΣ -52%: Η μετοχή της MLS Πληροφορική Α.Ε. έχει εμφανίσει απώλειες της τάξης του 52% από τις αρχές του έτους. Η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στο 0,57 ευρώ, με χαμηλό έτους το 0,508 ευρώ και υψηλό έτους το 1,46 ευρώ. Κύριος παράγοντας της φετινής πορείας είναι η μη πληρωμή του κουπουνιού, το οποίο έληξε την 30η Νοεμβρίου, καθώς και η μετάθεση των υπόλοιπων πληρωμών σε μετεγενέστερο επίπεδο. Οι προοπτικές της εισηγμένης, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
– ΣΑΤΟΚ -50%: Η μετοχή της SATO, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση, έχει εμφανίσει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 50%, με την τρέχουσα αξία της μετοχής να κυμαίνεται στο 0,012, έχοντας ως χαμηλό έτους το 0,010 ευρώ και ως υψηλό έτους το 0,038 ευρώ. Η αρνητική εικόνα της εισηγμένης οφείλεται ιδίως στα μέτρα του κορωνοϊού, τα οποία έχουν οδηγήσει σε αναστολή τη λειτουργία των εμπορικών της καταστημάτων, με αποτέλεσμα η κάμψη στις πωλήσεις να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
– ΑΛΦΑ -48%: Η μετοχή της Alpha Bank έχει παρουσιάσει συνολικές απώλειες της τάξης του 48%, με χαμηλό έτους το 0,403 ευρώ και υψηλό έτους το 1,928 ευρώ. Η σημερινή τιμή της μετοχής ανέρχεται στο 0,979 ευρώ, έχοντας ωστόσο καταγράψει κέρδη κατά 50% κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τη διαχείρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και το ευρύτερο καθοδικό κλίμα του κλάδου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της μετοχής κατά τη διάρκεια του 2020.
– ΦΡΙΓΟ -41%: Η μετοχή της Frigoglass έχει σημειώσει απώλειες 41% από τις 2 Ιανουαρίου του 2020, έχοντας ως χαμηλό έτους το 0,057 ευρώ και ως υψηλό έτους το 0,28 ευρώ. Η σημερινή τιμή κυμαίνεται στο 0,111 ευρώ, με την εισηγμένη να τελεί υπό επιτήρηση. Η εταιρεία παραμένει σε τροχιά αναδιάρθρωσης, αλλά ο δανεισμός παραμένει υψηλός, η ρευστότητα διατηρείται σε μειωμένα επίπεδα, ενώ τα οικονομικά μεγέθη είναι ζημιογόνα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι βασικοί μέτοχοι Δαυίδ και Λεβέντης έχουν καταρτίσει ένα νέο business plan, με αποεπένδυση βασικών αγορών, όπως της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά και κλείσιμο εργοστασίων και μονάδων.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News