Πεκίνο: Οι φθηνότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της τελευταίας 20ετίας – Ή μήπως όχι;
«Άφαντα» από τον επίσημο προϋπολογισμό τα έξοδα για μερικές από τις πιο κοστοβόρες εγκαταστάσεις
«Πράσινοι, ασφαλείς και απλοί». Πρόκεται για την περιγραφή που χρησιμοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όταν επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μιλώντας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Η περιγραφή αυτή όσο αισιόδοξη και αν είναι δεν ταιριάζει ούτε στο εντυπωσιακό θέαμα που παρακολουθήσαμε στους θερινούς Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου 2008, αλλά ούτε και στην φαντασμαγορική τελετή έναρξης που έλαβε χώρα χθες.
Συνεπώς είναι άξιο απορίας το πώς ο συνολικός λογαριασμός για τους φετινούς χειμερινούς αγώνες ανέρχεται στα 3,9 δισ. δολάρια. Το ποσό από μόνο του σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέο, αλλά απέχει σε τεράστιο βαθμό από το κόστος παλαιότερων διοργανώσεων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότατο κόστος είναι αυτό που έχει αποθαρρύνει πολλές φορές ορισμένες χώρες από το να αναλάβουν την τιμή της διοργάνωσης των Αγώνων.
Η εξήγηση είναι απλή: Το κόστος των 3,9 δισ. δολαρίων είναι μόνο «στα χαρτιά» και ο πραγματικός λογαρισμός υπολογίζεται πως αγγίζει περί τα 38,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Business Insider. Το ποσό αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και ταιριάζει στο κόστος προηγούμενων διοργανώσεων.
Πώς όμως θα μπορούσε η Κίνα να αποκρύψει το κατά 10 φορές μεγαλύτερο κόστος των Αγώνων; Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Business Insider, η έλλειψη διαφάνειας στη χώρα σε συνδυασμό με τη διαφήμιση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης κρατικών συμφερόντων, μπόρεσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η Κίνα έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει ένα φαντασμαγορικό σόου με πενιχρό – για το βεληνεκές της διοργάνωσης – κόστος. Στην πραγματικότητα όμως, όπως σημειώνεται και στο Business Insider, πρόκειται για τραγική υποτίμηση της πραγματικής επιβάρυνσης των Αγώνων, που μπορεί και να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις σε χώρες που ενδιαφέρονται να τους αναλάβουν στο μέλλον.
Τι λείπει από τον προϋπολογισμό
Συγκεκριμένα, από την λίστα των εξόδων του κινεζικού κράτους, λείπουν μεταξύ άλλων το εθνικό παγοδρόμιο, το οποίο υπολογίζεται πως κόστισε περίπου 186,6 εκατ. δολάρια. Επίσης, άγνωστο είναι το κόστος των ανακαινίσεων και των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Άφαντα είναι τα κόστη για την ανέγερση εγκαταστάσεων στη βορειοδυτική Κίνα, όπου περιλαμβάνεται και Ολυμπιακό Χωριό φιλοξενίας 1.400 αθλητών και άλλων, καθώς και το κόστος για ένα δεύτερο Ολυμπιακό χωριό στο κέντρο του Πεκίνου για την φιλοξενία περίπου 2.300 αθλητών. Το τελευταίο υπολογίζεται πως κόστισε περίπου 3,16 δισ. δολάρια. Εκτός αυτού, το τρίτο Ολυμπιακό χωριό, το οποίο είναι κατάλληλο για επιπλέον 2.640 άτομα, υπολογίζεται πως κόστισε περίπου 5,18 δισ. δολάρια.
Μεγάλο είναι και το ποσό που διοχετεύθηκε για την ανανέωση του αεροδρομίου Ninguan (περίπου 205,6 εκατ. δολάρια) καθώς και το ποσό για την ανέγερση νέων αυτοκινητοδρόμων (περί τα 15,02 δισ. δολάρια), για την εξυπηρέτηση των μεταφορών από και προς τις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, 773,5 εκατ. δολάρια υπολογίζεται πως διοχετεύθηκαν για την δημιουργία της γραμμής μετρό των Χειμερινών Ολυμπιακών, που δημιουργήθηκε ειδικά για την διοργάνωση. Επίσης, 9,2 δισ. δολάρια επενδύθηκαν για την δημιουργία αυτόνομου τραίνου που διανύει μέσα σε 50 λεπτά την απόσταση από το Zhangjiakou στο Πεκίνο. Η διαδρομή κανονικά διαρκεί τρεις ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμπεριληφθούν στον επίσημο προϋπολογισμό ούτε τα κοινωνικά αλλά ούτε και τα περιβαλλοντικά κόστη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και τα ρομπότ που θα αξιοποιηθούν για το σερβίρισμα φαγητού, τον καθαρισμό των επιφανειών και την καθοδήγηση των επισκεπτών.
*Φωτογραφίες από Associated Press
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Μήπως βιώνουμε τον θάνατο των Ολυμπιακών Αγώνων;
Τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων: Τι δουλειά έχει η Τουρκία μετά την Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News