BUSINESS & FINANCE

«Φρέναρε» το Χρηματιστήριο – Δεν τόλμησε τις 800 μονάδες

«Φρέναρε» το Χρηματιστήριο – Δεν τόλμησε τις 800 μονάδες

Σχεδον αμετάβλητο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, επιλέγοντας την κατοχύρωση των υψηλών κερδών της τελευταίας περιόδου. Για ακόμη μία ημέρα, έτσι, ο Γενικός Δείκτης εμφανίστηκε διστακτικός και δεν επιχείρησε την υπέρβαση των 800 μονάδων, δείγμα της ανάγκης για νέα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,09% και διαμορφώθηκε στις 787,32 μονάδες. Μάλιστα, το τόξο των ημερήσιων μεταβολών δεν υπερέβη τις 10 μονάδες, έχοντας ως υψηλό ημέρας τις 791 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 781 μονάδες.

Όπως και στις προηγούμενες απόπειρες προσέγγισης των 800 μονάδων, έτσι και κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να ανακτήσει το πολυπόθητο ψυχολογικό όριο, μια εξέλιξη η οποία έχει διττή ερμηνεία: Αφενός την κατοχύρωση των προηγούμενων κερδών, αφετέρου την ανάγκη για νέες θετικές ειδήσεις, οι οποίες θα «παρασύρουν» τη Λεωφόρο Αθηνών. 

Χωρίς ρυθμό οι τράπεζες

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γενικό Δείκτη κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημείωσε οριακές μεταβολές, καταγράφοντας αύξηση μόλις του 0,60% και παραμένοντας στα επίπεδα των 507 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προσπάθεια της Alpha Bank να προσεγγίσει το 1 ευρώ/μετοχή συνεχίστηκε και σήμερα, ενώ η Εθνική Τράπεζα κατοχύρωσε περαιτέρω το όριο των 2 ευρώ/μετοχή. 

  • Alpha Bank +1,99% 0,9628 ευρώ
  • Attica Bank -2,88% 0,219 ευρώ
  • Eurobank +0,87% 0,578 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 2,116 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,59% 1,28 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε σήμερα ο τίτλος της Eurobank. Κι αυτό, λόγω του δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg περί κυοφορούμενου deal για την εξαγορά των ελληνικών τραπεζικών υποκαταστημάτων της HSBC, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, πηγές από τη διοίκηση της τράπεζας, μιλώντας στο «MR», διέψευσαν τις παραπάνω πληροφορίες. 

Νέο ράλι στον Ελλάκτορα

Στο ταμπλό, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνέχισε το ξέφρενο ράλι.Έτσι, μετά το +7,7% της Δευτέρας, σήμερα εμφάνισε άνοδο κατά 6,19%, ως απόρροια των συνεχιζόμενων αγοραστικών κινήσεων, οι οποίες προέρχονται από την πλευρά των δύο βασικών μετόχων, της οικογένειας Καλλιτσάντση και του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υπέστη νέες απώλειες της τάξης του 3,27%, μετά το μπαράζ πωλήσεων από τον πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος, Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος χθες και σήμερα πούλησε μετοχές, συνολικής αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα, σε πώληση μετοχών, αξίας 12 εκατ. ευρώ, προχώρησε και ο Μιχάλης Γουρζής, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. 

Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες ημέρες, και διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ, με 27 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στα 52,3 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο 

  • ΟΤΕ -1,08% 10,9 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -3,27% 8,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +1,99% 7,4 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 5 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank +0,87% 0,578 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank +1,99% 7,8 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +0,87% 7,2 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 2,4 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +0,95% 2 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +0,59% 1,5 εκατ. τεμάχια

Οι επόμενες συνεδρίασεις κρίνουν την τύχη του 2021

Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν την ποιότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που εισέρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στην ελληνική αγορά. Εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτό θα αποτυπωθεί και στις διακυμάνσεις των προσεχών εβδομάδων. Εάν αντίθετα, αποτελούν μεσομακροπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτά -κατά γενική ομολογία- θα επανεργοποιηθούν στις αρχές του 2021, πυροδοτώντας ένα νέο ανοδικό momentum.

Φυσικά, πίσω απ’ όλα τα παραπάνω βρίσκονται οι προοπτικές ομαλοποίησης της κατάστασης, ολοκλήρωσης του κύκλου της ύφεσης και επιστροφής σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο, με κύριο μοχλό στήριξης το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Στο θετικό αμάλγαμα ειδήσεων συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα 9μήνου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι διαχειρίσιμη και εντός ελέγχου.

Στο μεταξύ, νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών μπορούν να προσφέρουν τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, με κυριότερο όλων αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital. Πηγές με γνώση επί των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν την δρομολόγηση νέων εξελίξεων ακόμη και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις εκτός χρηματιστηρίου εταιρείες, κάτι το οποίο -σε κάθε περίπτωση- επιδρά θετικά και στις εισηγμένες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News