Ακίνητα: Η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ και η επανάσταση του αυτονόητου
Προς την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ ως υποχρεωτικού εγγράφου για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Βέβαια, η βεβαίωση ΤΑΠ είχε καταργηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία κατάφερε να επαναφέρει και τη συγκεκριμένη υποχρέωση, υπό τον φόβο ότι οι δήμοι θα χάσουν έσοδα.
Και μόνο αυτό το απλό χαρτί, είχε ως αποτέλεσμα επί σειρά ετών, οι αγοραπωλησίες ακινήτων να καθυστερούν για εβδομάδες ή και μήνες και η Ελλάδα ολόκληρη να διαπομπεύεται διεθνώς φιγουράροντας στις τελευταίες θέσεις της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας ως χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη καθυστέρηση για να ολοκληρωθεί μια επένδυση στα ακίνητα.
Η λύση του προβλήματος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επανάσταση του αυτονόητου. Αντί ο πολίτης να πηγαίνει να καταθέτει αίτηση στον δήμο για να εξασφαλίσει ένα έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει ότι δεν οφείλει χρήματα από δημοτικά τέλη, θα υπάρξει η αυτόματη σύνδεση των δήμων με την ΑΑΔΕ, ώστε οι οφειλές να διαβιβάζονται αυτομάτως στην εφορία και να «μπλοκάρουν» μόνο οι μεταβιβάσεις αυτών που χρωστούν και όχι όλων. Δεν θα πηγαίνει ο πολίτης προς άγραν του δικαιολογητικού αλλά το ίδιο το κράτος θα κάνει τη δουλειά του.
Και μόνο η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, θα συντομεύσει τον χρόνο της μεταβίβασης κατά πολλές ημέρες, ενώ ο στόχος είναι η διαδικασία της μεταβίβασης να γίνει εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή κάτι που με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για υλοποίηση επενδύσεων ακόμη και χωρίς… επίσκεψη στο γραφείο του συμβολαιογράφου.
Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους και να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα αδήλωτα τετραγωνικά και κατά συνέπεια με τα απλήρωτα δημοτικά τέλη. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει η διασύνδεση των δήμων με την εφορία.
Επειδή αυτό θα χρειαστεί χρόνο, είναι πιθανό να βρεθεί μια μεταβατική λύση απλοποίησης, κάτι που θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και για τις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι ενστάσεις των θεσμών για τον νέο ΕΝΦΙΑ
ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 3%-4% – Οι αλλαγές
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News