Φορολοταρία: «Ρεκτιφιέ» με έπαθλα έως 100.000 ευρώ και «εκπτώσεις» για πληρωμές με κάρτα
Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να περιγράψει την απαξία στην οποία είχε περιέλθει ο θεσμός της φορολοταρίας, έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι φορολογούμενοι θυμούνταν την διαδικασία μόνο αν έβλεπαν να κατατίθεται το έπαθλο των 1.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμού και αναζητούσαν την προέλευση των χρημάτων».
Αυτή ακριβώς την απαξία έρχεται να αντιμετωπίσει η τροποποίηση της σχετικής απόφασης η οποία μειώνει τα έπαθλα σε αριθμό και τα αυξάνει σε αξία. Αντί 1.000 άνθρωποι να κερδίζουν από 1.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας και το δημόσιο να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επιβράβευση για την διενέργεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα πληρώνει 900.000 ευρώ κάθε μήνα σε 556 τυχερούς. Όμως, κάθε χρόνο θα διενεργείται και μια Χριστουγεννιάτικη κλήρωση η οποία θα μοιράζει από 100.000 ευρώ, σε 12 τυχερούς.
Δημοσιονομικά, δεν αλλάζει κάτι. Στα 12 εκατ. ευρώ ήταν το δημοσιονομικό κόστος, στα 12 δις. ευρώ θα παραμείνει. Αυτό που ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα συμβεί είναι η περαιτέρω τόνωση για διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε μέσα στο 2022 αυτές, να φτάσουν ακόμη και στα 60 δισ. ευρώ.
Φυσικά, για το νέο ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι ελπίδες δεν θα επικεντρωθούν στην νέα φορολοταρία. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα δημοσιευτεί και η υπουργική απόφαση που θα θεσπίζει και στην πράξη τα φορολογικά κίνητρα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Οι εκπτώσεις φόρου θα φτάνουν κυμαίνονται από το 6,6% έως και το 13,2% επί της τιμής λιανικής.
Όσον αφορά στην φορολοταρία, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος θα επιχειρηθεί με την χορήγηση επάθλων της τάξεως των 50.000 ευρώ από την επόμενη κιόλας κλήρωση. Ειδικότερα κάθε μήνα:
- Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ
- 5 τυχεροί από 20.000 ευρώ.
- 50 τυχεροί από 5.000 ευρώ και
- 500 τυχεροί από 1.000 ευρώ.
Μια φορά τον χρόνο θα γίνεται η εορταστική κλήρωση με 12 έπαθλα των 100.000 ευρώ. Η διαδικασία και ο τρόπος υπολογισμού των λαχνών που θα δικαιούται κάθε φορολογούμενος με βάση τις συναλλαγές του, δεν θα αλλάξει.
Διαβάστε επίσης:
ΦΠΑ: Μόνιμη η μείωση το 2023 – Έρχεται επέκταση του μέτρου το 2022
Φορολογικές δηλώσεις: Τον Μάρτιο η υποβολή τους – Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Χωριστές φορολογικές δηλώσεις: 20 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News