Επιχειρήσεις: Ανέκαμψαν, αλλά απέχουν ακόμα από τα επίπεδα του 2019
Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων να ανακάμψουν και να καλύψουν τις απώλειες που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας, ο τζίρος τους το 9μηνο της περυσινής χρονιάς δεν κατόρθωσε να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019.
Μάλιστα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε η Δέσποινα Κόντη σε ρεπορτάζ της στην Καθημερινή, σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτός της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με το 9μηνο του 2019 άγγιξε το 72,8%, εν αντιθέσει με τον κλάδο του λιανεμπορίου, που παρουσίασε μια σχετική ανθεκτικότητα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, ο τζίρος το 9μηνο του 2021 παρουσιάζει μια μείωση της τάξεως του 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ειδικότερα, το 9μηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ανήλθε στα 24,1 δισ. ευρώ, από 19,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το 2020, χρονιά που ελήφθησαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα (lockdowns), αυτός διαμορφώθηκε στα 15,6 δισ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών (-72,8%), έπονται οι «διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις» (-46,1%) και ακολουθεί αυτός των τουριστικών καταλυμάτων (-31,3%), ο οποίος επηρεάστηκε και από τη μειωμένη τουριστική κίνηση. Οσον αφορά βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός της εστίασης, ο οποίος έλαβε σημαντική στήριξη από το κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησε από τα 4,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019 στα 3,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Πρόκειται δηλαδή για μείωση της τάξεως του 23,2%. Στο μέτωπο του λιανικού εμπορίου (εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών), η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Ετσι, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, από 8,4 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2019, συρρικνώθηκε στα 8,07 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας πτώση 4,2%. Το 2020 οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου υποχώρησε στα 6,9 δισ. ευρώ.
Εκτός από τους κλάδους που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον βάσει στοιχείων του 9μήνου, υπάρχουν και επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα σημείωσαν άνοδο το 9μηνο του 2021 σε σχέση με το 2019. Τέτοιες είναι όσες δραστηριοποιούνται στις αρχιτεκτονικές δραστηριότητες αλλά και σε δραστηριότητες μηχανικών (+8,5%), οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εκπαίδευσης (+9,2%), καθώς και όσες σχετίζονται με δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (16,5%).
Τέλος, ισχυρή ανάκαμψη στον τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων έφερε τον Νοέμβριο του 2021 η άρση των μέτρων για την πανδημία, με τον κύκλο εργασιών τους να ανέρχεται στα 25,4 δισ. ευρώ, από 18,1 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 40%. Οι επιχειρήσεις του τομέα «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο (+181,2%), ενώ μείωση 5,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις στον τομέα «ορυχεία και λατομεία».
Διαβάστε επίσης:
Έκρηξη στον τζίρο των επιχειρήσεων – Ποιος κλάδος είχε τετραψήφια άνοδο
Εξαγωγές: Ποιοι κλάδοι έφεραν το ρεκόρ των 36,3 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News