Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η νέα αύξηση – Πού θα διαμορφωθεί
Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά ανάγκασε τη κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία για τον κατώτατο μισθό, έτσι ώστε να στηριχθεί περαιτέρω, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες πως η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ 2 μήνες νωρίτερα. Δηλαδή αντί για Ιούλιο, ο νέος αυξημένος μισθός θα ισχύσει από 1η Μαΐου. Με αυτό το τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού μέσα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ).
Η έναρξη της διαδικασίας για τον κατώτατο μισθό αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αποσταλεί από τον υπουργό Εργασίας η πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους φορείς.
Λίγο νωρίτερα αναμένεται να οριστεί και η τριμελής επιτροπή, που συντονίζει τη διαβούλευση μεταξύ των φορέων. Σε αυτή συμμετέχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς και ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών και ένας από το υπουργείο Εργασίας.
Με την fast track διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο χρόνος των διαβουλεύσεων θα συρρικνωθεί κατά πολύ, έτσι ώστε η εισήγηση του υπουργού Εργασίας να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Ποια θα είναι η αύξηση;
Με οδηγό την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 αλλά και τις προοπτικές για το 2022, θα «χτιστεί» και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 και εννοείται λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού. Βέβαια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η νέα αύξηση θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που έγινε την 1η/1/2022, οπότε όπως φαίνεται μπαίνει μπροστά το πιο αισιόδοξο σενάριο.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 5%-6%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 7%-8%. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να διαμορφωθεί από 696-703 ευρώ. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζουν το νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 700 ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα είναι συνάρτηση τόσο της πορείας της τελικής πορείας της οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, αλλά και της θέσης των κοινωνικών εταίρων – τον περασμένο Ιούλιο υπήρξαν προτάσεις που ξεκινούσαν από το «πάγωμα» των αποδοχών -ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ- μέχρι αύξηση 15,4% -ΓΣΕΕ. Ο κυριότερος, όμως, παράγοντας που βαρύνει περισσότερο τις όποιες αποφάσεις, είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.
Διαβάστε επίσης:
Κατώτατος μισθός: Σε νέα γενναία αύξηση την 1η Μαΐου – Δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας
Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News