Societe Generale: Οι εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας για το 2022 – Πόσα θα αγοράσει η ΕΚΤ
Με την έκδοση ομολόγου 15-20ετίας, μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμά η Societe Generale ότι θα εγκαινιάσει η Αθήνα το πρόγραμμα δανεισμού της για το 2022, σε μία χρονιά όπου η Ελλάδα στοχεύει να δανειστεί συνολικά περίπου 12 δισ. ευρώ. Ο σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για τις ελληνικές εκδόσεις, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες που θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσα στο 2022, είναι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σύμφωνα με τη SocGen, θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με το 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, το πρόγραμμα δανεισμού της Αθήνας θα ανοίξει με έκδοση 15-20ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο.
Θα ακολουθήσει η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ το πρόγραμμα δανεισμού της Αθήνας θα συνεχιστεί με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους επίσης 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Η χρονιά θα κλείσει με το πρώτο πράσινο ομόλογο της Ελλάδας, που θα είναι διάρκειας 10-15 ετών, και ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η έκδοση αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Σημειώνεται ότι ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο «φορτωμένους» μήνες για τις εκδόσεις ομολόγων. Όμως ειδικά φέτος, πολλές κυβερνήσεις θα στοχεύσουν να «κλειδώσουν» χρηματοδότηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο, πριν να κλιμακωθεί η αβεβαιότητα γύρω από τους όγκους που θα αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP, τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας σε κάποιες χώρες, όπως εξηγούν οι αναλυτές.
Πόσα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ
Η Societe Generale προβλέπει ότι η καθαρή προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη, μετά τις αγορές από την ΕΚΤ, θα είναι θετική, για πρώτη φορά από το 2019, καθώς η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει λιγότερα ομόλογα φέτος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα 18 δισ. ευρώ υπό το PEPP το 2020 και άλλα τόσα το 2021.
Οι καθαρές αγορές τίτλων υπό το PEPP αναμένεται να είναι χαμηλότερες το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο. Για να αποφύγει μία απότομη πτώση της αγοράς, η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές τίτλων μέσω του κλασικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP το δεύτερο τρίμηνο (40 δισ. ευρώ/μήνα) και στην πορεία θα τις μειώσει σταδιακά (30 δισ. ευρώ/μήνα το τρίτο τρίμηνο και 20 δισ. ευρώ/μήνα το τέταρτο τρίμηνο).
«Έτσι, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει αρχικά να αγοράζει ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, οι αγορές θα χρειαστεί προοδευτικά να απορροφούν υψηλότερους όγκους», σημειώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι φέτος θα εκδοθούν περισσότερα ομόλογα από αυτά που θα αγοράσει η ΕΚΤ, για πρώτη φορά από το 2019.
Οι επιπτώσεις από τη λήξη του PEPP θα αρχίσουν να φαίνονται από τον Απρίλιο και μετά, εκτιμά η Societe Generale, με τον οίκο να περιμένει υψηλότερες αποδόσεις.
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Ανοίγει την Παρασκευή (;) το μπαράζ των αναβαθμίσεων της Ελλάδας
DZ Bank: Τουλάχιστον στο ΒΒ+ η Ελλάδα φέτος – Το εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο από το junk
Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News