Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 17:36
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Δυναμικό ξεκίνημα εβδομάδος με φόρα από το εμβόλιο 

Wall Street: Δυναμικό ξεκίνημα εβδομάδος με φόρα από το εμβόλιο 

Δίχως ίχνος αμφιβολίας για το πως θα εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση, η Wall Street μπαίνει στην καινούργια εβδομάδα κατά την οποία οι  ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα σε μια τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας.

Ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκίνησαν οι αποστολές των πρώτων παρτίδων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να φθάσουν στα σημεία όπου θα ξεκινήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα εμβολιασμού.

Με τα έως τώρα δεδομένα με τις ΗΠΑ να είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, τόσο από πλευρά κρουσμάτων όσο και από πλευράς κρουσμάτων, η έναρξη του εμβολιασμού σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην εποχή του κορωνοϊού.  

Η αισιοδοξία για τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλλουν αναφορικά με την επιστροφή της ζωής σε κανονικούς ρυθμούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει παραμερίσει την ανασφάλεια που κυοφορείται όλο το προηγούμενο διάστημα και σχετίζεται με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει το έκτακτο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και περί των 9 εκατ. Αμερικανών κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κανένα εισόδημα. 

Στα εταιρικά νέα αυτή που έχει κλέψει την παράσταση πριν ακόμη να ακουστεί το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, είναι η μετοχή της Alexion Pharmaceuticals, η οποία έχει εκτοξευθεί κατά 30,50%, μετά τη συμφωνία για να εξαγορασθεί από τη βρετανική AstraZeneca, αντί του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. 

Αντιθέτως οι απώλειες της  μετοχής της AstraZeneca στο αμερικανικό χρηματιστήριο πλησιάζουν το -7%, ποσοστό παρόμοιο με την υποχώρηση που καταγράφει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Ο κλάδος που έχει ξεχωρίσει στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης είναι αυτός των ταξιδίων και αναψυχής, ένας κλάδος που οι πληγές από την ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένουν ανοιχτές, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών και των εταιρειών κρουαζιέρας, κινούνται όλες ανοδικά. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,85% ήτοι 254 μονάδες και έχει ξεπεράσει οριακά τις 30.300 μονάδες, ο S&P 500 κινείται κατά 0,93% υψηλότερα, ενώ ο Nasdaq έχει υπερβεί το +1%, σημειώνοντας άνοδο 1,22%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News