BofA για ενεργειακή κρίση: 650 ευρώ επιβάρυνση ανά νοικοκυριό φέτος – Πότε θα τελειώσει
Περίπου 650 ευρώ θα κοστίσει φέτος σε κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό η ενεργειακή κρίση την οποία πυροδοτεί το ξέφρενο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, μόνο το ένα τέταρτο της αύξησης στο ενεργειακό κόστος καλύπτεται από τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Τα στοιχεία της Bank of America αποτυπώνουν τη δραματική έκταση της ενεργειακής κρίσης. Ενώ το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό ξόδεψε το 2020 περίπου 1.200 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, οι αντίστοιχες δαπάνες θα έχουν αυξηθεί στα 1.850 ευρώ έως τα τέλη του 2022.
Οι αναλυτές υπολογίζουν μάλιστα ότι το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά έχει ήδη αυξηθεί κατά 20-30% το 2021, αλλά με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια, θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση 20-40% το 2022. Μάλιστα και για το 2023 αναμένεται μικρή άνοδος.
«Περιμένουμε ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα είναι επίμονες –και θα παραμείνουν σημαντικές ακόμα και εάν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων υποχωρήσουν από τα σημερινά υψηλά τους- λόγω της αντιστάθμισης κινδύνου και της καθυστερημένης φύσης των προμηθειών στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης», εξηγούν οι αναλυτές της BofA.
Μπροστά στην έκταση των ανατιμήσεων, τα μέτρα ελάφρυνσης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις αδυνατούν να καλύψουν τη μεγάλη επιβάρυνση στις τιμές. Η Bank of America υπολογίζει ότι στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης παίρνονται μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, όμως αυτά καλύπτουν μόνο το ένα τέταρτο από την αύξηση του ενεργειακού «λογαριασμού» για τα νοικοκυριά των χωρών αυτών, που υπολογίζεται στα 110 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στην Ισπανία το μέσο νοικοκυριό στηρίζεται με 170 ευρώ, την ώρα που η αύξηση στο ενεργειακό κόστος είναι της τάξης των 475 ευρώ. Στην Πορτογαλία, δίνονται 80 ευρώ ανά νοικοκυριό, έναντι επιβάρυνσης 180 ευρώ για το 2021-2022. Στην Ιταλία τα μέτρα στήριξης ισοδυναμούν σε 340 ευρώ ανά νοικοκυριό, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 940 ευρώ. Και στη Γαλλία, δίνονται 470 ευρώ, για να καλυφθεί μία αύξηση του κόστους της τάξης των 730 ευρώ.
Εκτίναξη κόστους άνω του 70% για τους βιομηχανικοί καταναλωτές
Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, που αγοράζουν σε τιμές χονδρικής, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ανατιμηθεί ήδη κατά 20% το 2021, με την Bank of America να προβλέπει περαιτέρω αύξηση 75% το 2022 και 95% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές του φυσικού αερίου.
«Όπως έχουν τα πράγματα, οι επιχειρήσεις θα δουν μία ακόμα σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου το 2023», σημειώνουν οι αναλυτές.
Πόσο θα κρατήσει η κρίση
Η Bank of America μιλά για «ασύμμετρα περιθώρια ανόδου» στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του χειμώνα και πιθανώς το επόμενο καλοκαίρι, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, καθώς το αποθηκευμένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας για την εποχή.
Η επιστροφή στις τιμές που επικρατούσαν στις αρχές του 2021 χαρακτηρίζεται απίθανη για το 2022, ενώ ακόμα και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι πολύ αργά για να αποτραπούν οι σημαντικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, και αυτό γιατί οι τιμές έχουν ήδη «κλειδώσει» μέσω του hedging.
Διαβάστε επίσης:
Τιμές ρεύματος: Ποδαρικό με αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα ελάφρυνσης
ΚΕΠΕ: Ενεργειακά εκτεθειμένη η Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνει
Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News