DZ Bank: Τουλάχιστον στο ΒΒ+ η Ελλάδα φέτος – Το εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο από το junk
Η Ελλάδα είναι μία από τις λιγοστές χώρες της Ευρωζώνης που θα δουν την πιστοληπτική τους ικανότητα να αναβαθμίζεται μέσα στο 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της DZ Bank. Εκτίμηση του γερμανικού επενδυτικού οίκου είναι ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒ+ φέτος, δηλαδή να βρεθεί ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Το βασικό εμπόδιο που χωρίζει την χώρα από την γρηγορότερη έξοδο από το junk είναι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο.
Όπως επισημαίνει η DZ Bank, το 2021 ήταν «άλλη μία επιτυχία για την Ελλάδα» στο μέτωπο του αξιόχρεου, καθώς η χώρα αναβαθμίστηκε από την S&P σε ΒΒ (με θετικές προοπτικές) από BB- (με σταθερές προοπτικές) και από την DBRS σε ΒΒ (με θετικές προοπτικές) από BBL (με σταθερές προοπτικές).
«Αυτό φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα –σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί τουλάχιστον μερικώς έως το 2023», σημειώνουν οι αναλυτές.
Τι θέλουν να δουν οι οίκοι αξιολόγησης για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα; Σύμφωνα με την DZ Bank, το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης αλλά και στην περαιτέρω πρόοδο στο μέτωπο του χρέους και του ελλείμματος. «Κυρίως, η ποιότητα των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο στις γρήγορες αναβαθμίσεις», τονίζουν οι αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική τάση του ελληνικού αξιόχρεου θεωρείται άθικτη, με την DZ Bank να τοποθετεί τις αναβαθμίσεις κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές χώρες που εκτιμάται ότι παρουσιάζουν θετικές τάσεις στο αξιόχρεό τους για το 2022, σύμφωνα με τον οίκο.
Σε κάθε περίπτωση, ότι ο κύκλος των reviews της χρονιάς για την Ελλάδα θα «ανοίξει» στις 14 Ιανουαρίου με την αξιολόγηση της Fitch. Ο οίκος θα εξετάσει και πάλι το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου.
Η Moody’s θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα στις 18 Μαρτίου και ξανά στις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα «ραντεβού» της Αθήνας με τους αναλυτές της S&P Global Ratings έχουν κλειστεί για τις 22 Απριλίου και για τις 21 Οκτωβρίου.
H DBRS θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελληνικών reviews της στις 18 Μαρτίου και στη συνέχεια στις 16 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το 2022 θα έχουν συμπληρωθεί 12 χρόνια από την υποβάθμιση της χώρας στο junk, η οποία είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2010, με την τότε προσφυγή της Αθήνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όσα γνωστά ακολούθησαν.
Διαβάστε επίσης:
Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk
Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων
DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News