Κίνα: Κάνει πιο αυστηρές τις IPOs σε ξένα χρηματιστήρια αλλά δεν τις απαγορεύει
Πιο αυστηρούς κανόνες για τις κινεζικές εταιρείες που κάνουν δημόσια εγγραφή σε ξένο χρηματιστήριο πρότειναν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, χωρίς ωστόσο οι κανόνες αυτοί να τις εμποδίζουν στο να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Το προσχέδιο των εν λόγω κανόνων, που αναμένονταν εδώ και καιρό από τους επενδυτές, καθιστούν πιο αυστηρό το κινεζικό εποπτικό πλαίσιο για τις κινεζικές εταιρείες που επιλέγουν ξένο χρηματιστήριο για να κάνουν εισαγωγή.
«Η Κίνα σφίγγει τα λουριά στις κινεζικές που προγραμματίζουν ξένη αρχική δημόσια εγγραφή χωρίς ωστόσο το νέο πλαίσιο να τις απαγορεύει εντελώς», σημειώνει αναλυτής της Orient Capital Resarch.
Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, το νέο πλαίσιο που διέπει τις ξένες αρχικές δημόσιες εγγραφές είναι απηρχαιωμένο. Αυτό που ενδιαφέρει το Πεκίνο ουσιαστικά είναι οι κινεζικές αρχικές δημόσιες εγραφές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, καθώς οι ξένες επενδύσεις στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως μέσα μαζικής ενημέρωσης και τηλεποικοινωνίες.
Οι περισσότερες αρχικές δημόσιες εγγραφές κινεζικών τεχνολογικών, όπως Alibaba και JD.com, χρησιμοποιούν ειδική διάρθρωση που τους προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την άντληση κεφαλαίου, παρακάμπτοντας τον έλεγχο από το Πεκίνο. «Το σημείο-κλειδί είναι τα δεδομένα που θα πρέπει να διακρατώνται καθώς και το εάν οι ΗΠΑ ή η Κίνα έχουν την ευθύνη για τις λογιστικές διαδικασίες», αναφέρουν οι ρυθμιστικές αρχές.
Με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές θα εξετάζουν μέσα σε ένα διάστημα 20 ημερών εάν έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ οι διεθνείς τράπεζες που θα αναλαμβάνουν την αναδοχή της δημόσιας εγγραφής μίας κινεζικής εταιρείας θα πρέπει να καταχωρούν τα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει 12,8 δισ.δολάρια σε αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ στη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, όμως οι συμφωνίες έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά την εισαγωγή της Didi Global, του κινεζικού γίγαντα υπηρεσιών διαμοιρασμού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο, η οποία τέθηκε στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών με σημείο αιχμής τα τεράστια δεδομένα που διαχειρίζεται. Αποτέλεσμα ήταν να διαγραφεί από το χρηματιστήριο πέντε μήνες μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της.
Πάντως, οι κινεζικές IPOs στις διεθνείς αγορές έχουν φθάσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 100 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News