BofA: Alpha και Eurobank στις top επιλογές του 2022 – Σύσταση αγοράς και για Εθνική
Ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές για τις οποίες δίνει σύσταση αγοράς και εκτιμά ότι εμφανίζουν τα καλύτερα περιθώρια ανόδου στην κατηγορία EEMEA για το 2022 τοποθετεί η Bank of America τις Alpha Bank και Eurobank. Ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς και για την Εθνική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει η Bank of America, οι τράπεζες της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), στις οποίες συγκαταλέγονται οι ελληνικές, δεν φαίνονται φθηνές, όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ευκαιρίες.
Συγκρεκριμένα, η BofA βλέπει αξία στις distressed μετοχές, όπου οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται από τα πιθανά ρίσκα. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσει κάποιες τράπεζες από την Τουρκία και την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις τουρκικές Akbank, Yapi Kredi και τις ελληνικές Alpha, Eurobank και Εθνική.
Ο οίκος δηλώνει επίσης ότι του αρέσουν οι τράπεζες που ωφελούνται από τις αυξήσεις επιτοκίων (κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή-Αφρική), οι μετοχές αξίας (Sber) και οι αμυντικές μετοχές (MOEX). Παράλληλα, θεωρεί ελκυστικές αυτές που προσφέρουν υψηλά μερίσματα (Absa, Pekao, Sber και DIB).
Οι ελληνικές τράπεζες
Οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, 1,15 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία διατηρούν τη σύσταση underperform.
Η διαπίστωση της Bank of America για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ότι η επιθετική μείωση του ρίσκου και η ενίσχυση των κεφαλαίων συνεχίζονται. Σε έκθεσή του τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οίκος προειδοποιούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να καλούνταν να λάβουν άμεσα μέτρα για να απελευθερωθούν από τα κόκκινα δάνεια. Έκτοτε, όλες οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει επιθετικά σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφια ποσοστά το 2021 (από 30%) και στο 5% το 2022.
Τότε η BofA εντόπιζε κεφαλαιακές ανάγκες σε Πειραιώς και Alpha, όμως έκτοτε και οι δύο τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Αυτή η κίνηση οδήγησε, άλλωστε, και στην αναβάθμιση της Alpha Bank από neutral σε buy.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η BofA δικαιολογεί τη σύσταση underperform μιλώντας για καλή πρόοδο στα NPEs, αλλά χαμηλά κεφάλαια.
Σήμερα, η BofA πιστεύει ότι γίνεται μία ανακύκλωση των ίδιων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπου τα ίδια ρυθμισμένα δάνεια γίνονται από εξυπηρετούμενα, μη εξυπηρετούμενα. Με την πώληση των NPEs, η οποία τώρα επιταχύνεται σημαντικά, τα ποσοστά των defaults σταδιακά θα βελτιωθούν, εκτιμά ο οίκος.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το σχέδιο Ηρακλής μεταμόρφωσε τον κλάδο, επιτρέποντας την περαιτέρω επιτάχυνση των σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια.
Η κερδοφορία χρειάζεται ανάπτυξη
Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα στα κόκκινα δάνεια σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να εγγράψουν έκτακτες ζημιές στο μέλλον, θα διευρύνουν την κεφαλαιακή βάση τους και σε κάποιο σημείο, θα μπορέσουν να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Όμως, η διατηρήσιμη βελτίωση της κερδοφορίας τους απαιτεί ανάπτυξη και όχι μόνο μείωση του ρίσκου, τονίζει η BofA. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι όγκοι των νέων δανείων θα αυξηθούν σημαντικά με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα υποχωρήσουν και τα κόστη θα βελτιωθούν. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από τα NPEs, οι πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια θα επιμείνουν και σε κάποιο σημείο, όλες οι τράπεζες θα χρειαστεί να εκδώσουν AT1s. Συνολικά, πάντως, εκτίμηση του οίκου είναι ότι η κερδοφορία θα ανακάμψει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News