Τράπεζες: Στα ύψη η χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέσω του TLTRO
Στα 46,8 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος Νοεμβρίου η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το πρόγραμμα TLTRO III της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παρέχει φθηνή ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αυτό προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, με βάση την οποία, ο ισολογισμός της εκτινάχθηκε στα 230 δισ. ευρώ έναντι 178,3 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2020 ή 183,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και μόλις 109,1 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή τη χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας). Αιτία η περαιτέρω αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ευρωσυστήματος και η άσκηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ που έχει εκτοξεύσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.
Η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες οδήγησε σε περιορισμένη συμμετοχή στη χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή ήταν κάτω των 2 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO III, που θα λήγει σταδιακά από το 2023 και μετά, αναμένεται να αυξηθεί το 2022 με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες για την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του προγράμματος TLTRO ανήλθε τον Νοέμβριο του 2021 στα 46,8 δισ. ευρώ από 39 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2020 και μόλις 7,6 δισ. ευρώ το 2019. Πρόκειται για δανεισμό μέσω μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, τον οποίο κάνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αναλαμβάνοντας το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας και την παροχή φθηνής ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.
Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ως εξασφάλιση για πράξεις νομισματικής πολιτικής και παροχή ρευστότητας αυξήθηκαν το Νοέμβριο του 2021 στα 60,9 δισ. ευρώ από 52,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 και μόλις 17,3 δισ. ευρώ το 2019, ενώ τα χρεόγραφα σε ευρώ που διακρατούνται επίσης για σκοπούς νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν στα 135,8 δισ. ευρώ από 96 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2020.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP της ΕΚΤ, οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες όπως η ΤτΕ αγοράζουν τα ομόλογα των εθνικών κρατών και η ΕΚΤ αγοράζει μόλις το 8% αυτών και έτσι βασικός μοχλός για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ κρατούν ανοιχτή την πόρτα για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών ομολόγων μέσω επέκτασης της περιόδου επανεπενδύσεων, της ευελιξίας που δίνεται, αλλά και της προοπτικής το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί εκ νέου εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει έως και τα τέλη του 2024 – αντί του 2023 – τον χρονικό ορίζοντα επανεπένδυσης των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, ενώ οι επανεπενδύσεις μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.
«Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας», επισημαίνεται στην γραπτή αναφορά της ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κρατούν ανοιχτή την πόρτα για την επανεργοποίηση του PEPP, καθώς «οι καθαρές αγορές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία», σημείωσε η ΕΚΤ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News