BUSINESS & FINANCE

Παράταση των μέτρων στήριξης: Έρχονται «δύο ανάσες» για τις επιχειρήσεις

Παρατάσεις θα δοθούν τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών

Παράταση των μέτρων στήριξης: Έρχονται «δύο ανάσες» για τις επιχειρήσεις

Την παράταση δύο προγραμμάτων που στήριξαν τις επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημίας, πρόκειται να ανακοινώσει πολύ σύντομα το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, παρατάσεις θα δοθούν τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών.

Όπως έχει γράψει το «ΜR», η απόφαση της Κομισιόν στις 18 Νοεμβρίου άνοιξε το παράθυρο και έδωσε το «πράσινο φως» για την παράταση της αποπληρωμής τόσο των επιστρεπτέων, όσο και του πλαισίου των παγίων δαπανών.

Επιπλέον  σύμφωνα με την απόφαση, το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσε να επεκταθεί έως και τον Ιούνιο του 2022. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη και για νέα μέτρα στήριξης. Κάτι όμως που δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το οικονομικό επιτελείο αφού οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να «χωράνε στο κοστούμι» του προϋπολογισμού, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει λόγος για νέα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων έναντι της πανδημίας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει  πως τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα, από τις 30 Ιουνίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023 να μετατρέπουν επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.

Τι θα ισχύσει για επιστρεπτέες και πάγιες δαπάνες

Αν και οι αρχικές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν αντίθετες  να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο τρόπο που θα εξοφληθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, φαίνεται πως πλέον  το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο διάστημα να ανακοινώσει παράταση της δυνατότητας της εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων με έκπτωση 15% και μετά το τέλος του χρόνου. Πιθανό σενάριο είναι η δυνατότητα για εφάπαξ αποπληρωμή με έκπτωση 15% έως και τον  Μάρτιο.

Το πρόγραμμα των παγίων δαπανών φαίνεται και αυτό πως θα επεκταθεί έως το Μάρτιο. Μέσω των παγίων δαπανών και των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν μέχρι και τις 31/12/2021.

Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια των επιχειρήσεων κουπόνια αξίας ως και 80 – 100 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο και την προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν, προσανατολίζεται πλέον στην τρίμηνη παράταση. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να εξοφληθούν οφειλές έως και τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται πως μέσω των vouchers-κουπονιών οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώσουν οφειλές φορολογικές και ασφαλιστικές, που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων.

β) Από ΕΝΦΙΑ.

γ) Από ΦΠΑ.

δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

ε)από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα: Mε τη σφραγίδα της Κομισιόν η δυνατότητα παράτασης ή διαγραφής

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι αλλάζει στους όρους επιστροφής

Αιτήματα στήριξης: Τι ζητούν φορολογούμενοι, επαγγελματίες – Ποια θα «περάσουν»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News