ΦΠΑ: «Παγώνει» στα ακίνητα έως το 2025 – Τι αλλάζει στα νησιά – Πού μηδενίζεται
Η συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Ecofin, για την αλλαγή των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τον ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση, μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο στον ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025, ενώ θα διευρυνθεί από το 2030. Μέσω τη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση συντελεστών του ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου αλλά φέρνει και ειδικές ρυθμίσεις σε περίπτωση κρίσεων και καταστροφών.
Τι μπορεί να αλλάξει στα νησιά
Δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να εφαρμόσει μόνιμα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, μόνο στα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές έχουν μειωμένους συντελεστές, ενώ η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για να παγιωθούν αυτοί οι συντελεστές στα 5 νησιά, αλλά και για να ενταχθεί στο νέο σύστημα των μειωμένων συντελεστών οποιοδήποτε άλλο νησί του Αιγαίου(πλην Κρήτης) εφόσον βέβαια ζυγιστούν και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η δυνατότητα αυτή είχε απαλειφθεί από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία είχε αντιμετωπίσει τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για τα νησιά του Αιγαίου ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων
Ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα θα μπορέσει να μην ξεπαγώσει τον ΦΠΑ για τα νεόδμητά μέχρι το 2025, αλλά και μετά το 2025 να εφαρμόσει ακόμη κατώτερους συντελεστές.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2020, ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα πάγωσε μέχρι και το 2022, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της αγοράς ακινήτων.
Όπως αναφέρεται και από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την απόφαση υπάρχει και διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.
Αλλαγές σε βαμβάκι και αγροτικά μηχανήματα
Στο επίκεντρο των αλλαγών και οι αγρότες, και κυρίως οι μικροί παραγωγοί, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει και ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.
Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση οι αλλαγές συνδέονται άρρηκτα με τις δημοσιονομικές συνθήκες .
Επιπλέον ο κατάλογος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εμπλουτίζεται με τα ηλιακά ηλιακά πάνελ, τις βρεφικές πάνες, τις χειρουργικές μάσκες και τις υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
Σε ποια προϊόντα μπορεί να μηδενίσει ο ΦΠΑ
Μέσω της απόφασης δίνεται η δυνατότητα για απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη ενώ η εφαρμογή της απαλλαγής θα μπορεί να εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.
Διαβάστε επίσης:
Ecofin: Συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά – υπηρεσίες για το περιβάλλον
ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος πληρώνουν μέτρα στήριξης και «δεδουλευμένα» εργολάβων
Πόσο ανταγωνιστικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News