Reuters: «Σκέψεις» εντός της ΕΚΤ να αναβληθούν οι αποφάσεις για το PEPP για Φεβρουάριο
Αυξανόμενος αριθμός διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ εμφανίζεται ανοιχτός στην αναβολή των αποφάσεων για το ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς οι προοπτικές επιδεινώνονται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού και τις εντεινόμενες πιέσεις στις τιμές, όπως ανέφεραν πηγές.
Το δ.σ της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του ΡΕΡΡ και για το εάν θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 όπως έχει προγραμματιστεί.
Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει συμφωνία μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ για τερματισμό του ΡΕΡΡ το Μάρτιο, όπως ανέφεραν τρεις πηγές, υπάρχουν κάποιοι αξιωματούχοι που ζητούν να αναβληθεί η απόφαση για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Ομικρον στην οικονομία και για τις προοπτικές του πληθωρισμού, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.
Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν οι αξιωματούχοι αυτοί να αντιμετωπίσουν έντονες αντιστάσεις από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο έχει δώσει κατεύθυνση να υπάρξει απόφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε μία εξέλιξη που ενδεχομένως να θορυβήσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων που ζητούν διαβεβαιώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις πιέσεις των αγορών, ακόμη μία πιθανότητα θα ήταν να ληφθούν κάποιες αποφάσεις μόνο για τους πρώτους μήνες μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ, γεγονός που θα έδιδε στους διαμορφωτές πολιτικής τη δυνατότητα να επανεξετάσουν την απόφασή τους στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τις πηγές. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει κανένο επίσημο σχόλιο από την ΕΚΤ.
Διάφορες επιλογές στο τραπέζι
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ παραμένει σταθερά στη γραμμή της ότι ο πληθωρισμός καθοδηγείται κυρίως από προσωρινούς παράγοντες, όπως υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, το «στρατόπεδο» των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής που βλέπουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το στόχο και το 2023 αυξάνεται συνεχώς.
Οπως και να έχει οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την ομαλή λήξη του ΡΕΡΡ. Οι πιο «επιθετικοί» δεν βλέπουν ανάγκη αύξησης του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων (ΑΑΡ), που κυμαίνετι στα 20 δισ.ευρώ μηνιαίως, θέση η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να βρει υποστήριξη, σύμφωνα με τις πηγές. Αλλοι πάλι ζητούν να διατηρεί το «οπλοστάσιο» του ΡΕΡΡ που δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 100 έως 200 δισ.ευρώ, και μετά το Μάρτιο.
Κάποιοι προτείνουν να δημιουργηθεί ένα «απόθεμα» ρευστού το οποίο θα μπορεί να δαπανηθεί για την αγορά ομολόγων εάν και όποτε χρειάζεται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters