Αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. με ισχυρό τραπεζικό rebound
Ριζική αλλαγή εικόνας παρουσιάζει από τις 3.00 το μεσημέρι το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές έχουν βγει εκ νέου μπροστά, παρέχοντας σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Ο τελευταίος, άλλωστε, έβγαλε ισχυρές άμυνες στα επίπεδα των 770 μονάδων, ανακόπτοντας τις διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες παρατηρούνται από χθες.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν έως και το -1,50%, αυτή τη στιγμή ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται κατά 0,88% και διαμορφώνεται στις 781,16 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Χαρακτηριστικό της έντονης μεταβλητότητας είναι το γεγονός ότι το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη ξεπερνάει τις 20 μονάδες.
Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ελληνική αγορά δείχνει χαρακτήρα, αποτρέποντας τη διεύρυνση των διορθωτικών κινήσεων και διατηρούμενη κοντά στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, το οποίο αποτελεί και τον μεγάλο στόχο των επενδυτών.
Ο τζίρος, στο μεταξύ, κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον 40 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια από το πρωί. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 51,8 δισ. ευρώ.
Το τραπεζικό έναυσμα
Το έναυμα για την αντεπίθεση των αγοραστών δόθηκε από τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος κατάφερε να απορροφήσει τις πρότερες ρευστοποιήσεις (σ.σ. έφθασαν έως και το -3%) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +4% και τα επίπεδα των 490 μονάδων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία από το -2% εκτινάσσεται στο +5,51%, ανακτώντας το όριο των 2 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank +5,60% 0,8976 ευρώ
- Attica Bank +0,90% 0,225 ευρώ
- Eurobank +1,17% 0,5748 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +5,56% 2,011 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +2,93% 1,231 ευρώ
Υπό πίεση ο Ελλάκτωρ
Αντίστοιχη αλλαγή κλίματος παρατηρείται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι αγοραστές έχουν ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξακολουθεί να εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία υποχωρεί άνω του 6%, στον απόηχο της πρότασης της πλευράς Καλλιτσάντση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Στους υπόλοιπους τίτλους ξεχωρίζει το +2,45% στη μετοχή του Mytilineos, το +2,66% στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή και το +2,02% στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBS βρίσκεται στο -1,95% και της Jumbo στο -1,31%. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 κινούνται πρωτικά, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες.
Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε τζίρο
- ΟΤΕ -2,22% 11,1 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank +5,60% 10,9 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +5,56% 8,6 εκατ. ευρώ
- Eurobank +1,17% 5,4 εκατ. ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +2,93% 4,7 εκατ. ευρώ
Οι υψηλότερες διακυμάνσεις σε όγκο
- Alpha Bank +5,60% 12,8 εκατ. τεμάχια
- Eurobank +1,17% 9,9 εκατ. τεμάχια
- ΜΙΓ -3,30% 7,6 εκατ. τεμάχια
- Εθνική Τράπεζα +5,56% 4,6 εκατ. ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +2,93% 4,1 εκατ. ευρώ
Άμυνες στις 760-770 μονάδες
Παρά τη χθεσινή διόρθωση αλλά και τη σημερινή μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να βγάλει χαρακτήρα και να κλείσει ανοδικά για 15η φορά κατά τις τελευταίες 16 συνεδριάσεις, ένα από τα καλύτερα ρεκόρ των τελευταίων 10ετιών. Το ευτυχές είναι ότι οι διορθωτικές κινήσεις που ξεδιπλώθηκαν την Πέμπτη και στο μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής, βρήκαν φραγμούς στα επίπεδα των 760-770 μονάδων.
«Τολμώ να πω ότι η πτώση ήταν φυσιολογική και ακόμα πιο σωστά, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απώλειες των διεθνών αγορών» τονίζει, μιλώντας στο moneyreview.gr, o Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth. Άλλωστε, για τους περισσότερους, μετά από 14 σερί ανοδικές συνεδριάσεις ήταν θέμα χρόνου η έλευση των πωλητών και η κατοχύρωση των κεκτημένων.
Σε αναζήτηση νέων καυσίμων
Το επόμενο στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να δούμε τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς. Δηλαδή, αν θα επιμένουν οι διορθωτικές τάσεις ή αν θα υπάρξει προσπάθεια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό θα διαδραματίσουν και οι ευρύτερες εξελίξεις, καθώς η είσοδος ξένων επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους θα πρέπει να στηρίζεται από νέα καύσιμα, από μία νέα εξέλιξη – καταλύτη.
«Η εικόνα μη επιστροφής στο παρελθόν μοιάζει να έχει παγιωθεί και πλέον η αλυσίδα οικονομία – χρηματιστήριο – επενδύσεις δουλεύει και πάλι σωστά» σημειώνει, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλωνιστιώτης, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε αντιστοιχία με τις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά θετικό».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News