Μετάλλαξη Όμικρον: Έπιασαν δουλειά οι εταιρείες εμβολίων
Τα χρονοδιαγράμματα
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον και επίσημα τη νέα μετάλλαξη B.1.1.529 -στην οποία έδωσε το όνομα Όμικρον– ως «μετάλλαξη ανησυχίας», οι επιστήμονες στις μεγαλύτερες εταιρείες εμβολίων κατά του κορωνοϊού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να μελετήσουν το νέο στέλεχος και να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους σε αυτό.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και άλλα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ουσιαστικά αγοράζουν χρόνο, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης, έως ότου οι επιστήμονες έχουν απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την Όμικρον.
Εργαστήρια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική ετοιμάζονται για έρευνες, προκειμένου να δουν πώς συμπεριφέρεται το νέο στέλεχος στους ανθρώπους που είτε έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Επίσης, αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες σε πραγματικές συνθήκες είναι εάν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, πιο επικίνδυνη ή πιο θανατηφόρα.
Οι έρευνες για την κατανόηση του νέου στελέχους ξεκινούν από τις 50 μεταλλάξεις που αυτό περιέχει.
Οι εταιρείες εμβολίων
Ήδη, οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι μελετούν την Όμικρον και μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους γρήγορα, εάν χρειαστεί. Οι εταιρείες περιμένουν περισσότερα στοιχεία από τις δοκιμές που κάνουν σε δύο εβδομάδες το πολύ. Από αυτά τα δεδομένα θα φανεί εάν η μετάλλαξη B.1.1.529 μπορεί να «διαφύγει» από το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί προσαρμογή του εμβολίου, στην περίπτωση που το στέλεχος εξαπλωθεί παγκοσμίως.
Οι Pfizer και BioNTech δηλώνουν ότι το mRNA εμβόλιό τους μπορεί να προσαρμοστεί μέσα σε έξι εβδομάδες, με τις παραδόσεις των νέων δόσεων να ξεκινούν μέσα σε 100 ημέρες, εάν διαπιστωθεί ότι το υπάρχον σκεύασμα δεν είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Όμικρον.
Η Johnson & Johnson επίσης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ήδη δοκιμάζει το δικό της εμβόλιο κατά της νέας μετάλλαξης.
Και η AstraZeneca κάνει τις δικές της μελέτες. Η πλατφόρμα του εμβολίου το οποίο η εταιρεία ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιτρέπει μία γρήγορη απάντηση στις νέες μεταλλάξεις, όταν αυτές εμφανίζονται, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ήδη, η φαρμακευτική πραγματοποιεί έρευνες στις χώρες όπου εμφανίστηκε πρώτα η μετάλλαξη, στην Μποτσουάνα και το Εσουατίνι.
Η Moderna ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η μετάλλαξη «συνιστά έναν σημαντικό πιθανό κίνδυνο για την επιτάχυνση της εξασθένισης της φυσικής ανοσίας και της ανοσίας μέσω των εμβολίων». Μία ενισχυτική δόση εμβολίου αποτελεί την μοναδική διαθέσιμη στρατηγική αυτή τη στιγμή για την ενίσχυση της ανοσίας που υποχωρεί, τόνισε.
Η Moderna θα δοκιμάσει τρία ενισχυτικά εμβόλια κατά της Όμικρον, μεταξύ των οποίων και ένα σε υψηλότερη δόση. Επίσης, θα αναπτύξει μία ενισχυτική δόση ειδικά για τη μετάλλαξη αυτή.
«Από την αρχή, είχαμε πει ότι καθώς επιζητούμε να νικήσουμε την πανδημία, είναι σημαντικό να δρούμε προληπτικά, καθώς ο ιός εξελίσσεται. Οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι ανησυχητικές και για αρκετές ημέρες, κινούμασταν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να εφαρμόσουμε τη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης», είπε ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.
Η ανοσία σε πτώση
Ήδη, η ισχύς των εμβολίων απέναντι στις μολύνσεις εμφανίζεται σε πτώση, παρότι τα σκευάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στη νοσηλεία και τον θάνατο.
Μελέτη που παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science αυτό τον μήνα διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της μόλυνσης έχει μειωθεί από το 86% τον Φεβρουάριο στο 43% τον Οκτώβριο. Για το εμβόλιο της Moderna έχει μειωθεί από το 89% στο 58% και για εκείνο της J&J από το 86% στο 13% αντίστοιχα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη για οικονομίες, αγορές, κεντρικές τράπεζες
Credit Suisse: Πως η νέα μετάλλαξη θα επηρεάσει την οικονομία και τις αγορές
Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τη νέα «παραλλαγή ανησυχίας»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News