Ασφάλιση ακινήτων: Η περιβαλλοντική κρίση φέρνει μέτρα – Οι δύο προτάσεις στο τραπέζι
Πού προωθείται η υποχρεωτική ασφάλιση - τα κίνητρα
Δύο μέτρα που αποσκοπούν στο να μειώσουν το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού από τις φυσικές καταστροφές, μπαίνουν ξανά στο τραπέζι.
Το πρώτο αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, είτε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες, και το δεύτερο αφορά στην επαναφορά της έκπτωσης φόρου για την ασφάλιση ακινήτου προκειμένου ο κίνδυνος κατά της πυρκαγιάς, του σεισμού ή της πλημμύρας να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με το… μαστίγιο αλλά και με το καρότο.
Στις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού, το κόστος ανοικοδόμησης στα καμένα, το επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός με τους προς διάθεση πόρους να ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι τα ασφαλισμένα ακίνητα δεν λαμβάνουν το σύνολο της κρατικής αρωγής.
Απλώς, ενώ στα ανασφάλιστα ακίνητα, η αποζημίωση του κράτους φτάνει στο 80% της δαπάνης, με τον συνδυασμό κρατικής αρωγής και ιδιωτικής ασφάλειας, ο πληγέντας ουσιαστικά αποζημιώνεται σε ποσοστό 100% από τον συνδυασμό των δύο πηγών χρηματοδότησης.
Με στόχο να μετριαστεί το δημοσιονομικό κόστος, προωθείται στο πλαίσιο του νέου περιβαλλοντικού νόμου, η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων σε πληγείσες περιοχές. Και από την άλλη, θα μπει η λογική της κινητροδότησης, ώστε να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη στην Ελλάδα η οποία κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της υποχρέωσης ασφάλισης των ακινήτων που συνδέονται με στεγαστικό δάνειο.
Η λογική της κινητροδότησης, υπήρχε και στην χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης:
Μήπως ήρθε η ώρα της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων;
Scope Ratings: Στα 7,6 δισ. ευρώ το μέχρι στιγμής κόστος για την Ελλάδα από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το κόστος πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες
S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News