Απειλές για Brexit πριν την τελική «μάχη»
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το πεδίο των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ημέρες πριν την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.
Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην έδρα της Κομισιόν, όπου μαζί με την Άγκελα Μέρκελ εξετάζουν όλες τις πτυχές της ακανθώδους συμφωνίας, η οποία εφόσον δεν επιτευχθεί θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό της εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο πάλαι ποτέ συμμάχων.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι οκτάμηνης διάρκειας διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς, με την Ευρώπη να δηλώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει το σχέδιο ενός εμπορικού «διαζυγίου», το οποίο θα επιφέρει την επιβολή δασμών στις εμπορικές συναλλαγές.
Στις αποψινές διαπραγματεύσεις συμμετέχει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και αρκετοί ακόμη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής.
Τα ανοιχτά ζητήματα
Η βρετανική πλευρά ευελπιστεί ότι η παρουσία του Τζόνσον στις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις θα παράσχει την κατάλληλη ώθηση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα πολιτικά εμπόδια. Όμως, οι διαπραγματεύσεις μόνο εύκολες δεν είναι, δεδομένης της πολυπλοκότητας των εκκρεμών ζητημάτων και της εν μέρει αδιαλλαξίας των δύο πλευρών.
Τα «ανοιχτά» θέματα είναι γνωστά σ’ όλους: Τα δικαιώματα επί των αλιευτικών ζωνών, η διαχείριση και η επιτήρηση της συμφωνίας, καθώς και η καθιέρωση αρχών δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Εκατέρωθεν απειλές
Το κενό που καλούνται να «γεφυρώσουν» οι δύο πλευρές, κατά πολλούς, φαντάζει τεράστιο. Άλλωστε, η Καγκελάριος Μέρκελ έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού «διαζυγίου», εφόσον οι βρετανικοί κανόνες διαφέρουν σημαντικά από τους αντίστοιχους της Ε.Ε.
«Εάν τεθούν προϋποθέσεις από τη βρετανική πλευρά, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, τότε προετοιμαζόμαστε να φύγουμε (σ.σ. από τη συνάντηση) χωρίς συμφωνία» επεσήμανε, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες.
«Οι φίλοι μας στην Ε.Ε. επιμένουν στο εξής: Εάν εγκρίνουν μια νέα νομοθεσία στο μέλλον, την οποία εμείς δεν εφαρμόσουμε, τότε θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μας τιμωρήσουν» δήλωσε, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Μπόρις Τζόνσον. «Λένει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς κυριαρχικό έλεγχο στις αλιευτικές μας ζώνες. Αυτοί είναι όροι, τους οποίους οποιοσδήποτε πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί».
Τι θα συμβεί σε περίπτωση εμπορικού Brexit
Εμπόριο
Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα χάσουν την ελεύθερη πρόσβαση (σ.σ. δηλαδή χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις) σε μία αγορά 450 εκατ. καταναλωτών, η οποία σήμερα αποτελεί τον προορισμό για το 43% των βρετανικών εξαγωγών. Οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα υπόκεινται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι το οποίο σημαίνει δασμούς για τα προϊόντα. Συνεπώς, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ελλείψεις σε είδη διατροφής, καθώς η Βρετανία εισάγει το 60% των αναγκών της σε φρέσκα τρόφιμα. Οι τιμές των τροφίμων συνολικά αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2%.
Αυτοκινητοβιομηχανίες
Ένα no deal Brexit εκτιμάται ότι θα φέρει τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμέτωπες με δασμούς έως και 10% στα αυτοκίνητα που εξάγουν, κάτι που αναμένεται να τους κοστίσει 47 δισ. στερλίνες σε χαμένες πωλήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στερλίνα
Με δεδομένες τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία, ένα no deal Brexit αναμένεται να πλήξει τη στερλίνα, κάνοντας τις εισαγωγές στη Βρετανία ακόμα πιο ακριβές. Το 2016, το σοκ του δημοψηφίσματος οδήγησε τη στερλίνα σε πτώση 8% έναντι του δολαρίου σε μία ημέρα.
City
Το City του Λονδίνου είναι το κέντρο της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος, στην οποία διακινούνται 6,6 τρισ. δολάρια την ημέρα, με το 43% από αυτά να περνά μέσα από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η συμφωνία του Brexit έτσι και αλλιώς δεν θα κάλυπτε το City, επομένως το χρηματοοικονομικό κέντρο είναι λίγο-πολύ προετοιμασμένο για αυτό. Όμως, σε ένα σκληρό Brexit, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένεται να προσπαθήσουν να κλέψουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από το City.
Β. Ιρλανδία
Όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία (που ανήκει στη Βρετανία) και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (που ανήκει στην Ε.Ε.). Όμως, στην περίπτωση ενός no deal Brexit, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας, το οποίο ουσιαστικά κρατά την περιοχή μέσα στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, θα είναι δύσκολη. Σε αυτή την περίπτωση, η Β. Ιρλανδία θα γίνει «κερκόπορτα» προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, για πρώτη φορά από τη συνθήκη ειρήνευσης του 1998, με την οποία δόθηκε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News