Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 14:20
BUSINESS & FINANCE

Εσωτερικοί ελεγκτές: Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο επάγγελμα

Εσωτερικοί ελεγκτές: Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο επάγγελμα

Να αποσύρει τροπολογία με την οποία οι εσωτερικοί ελεγκτές θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ζητά από την κυβέρνηση το Institute of Internal Auditors (IIA), λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η αποτελεσματική πρακτική του εσωτερικού ελέγχου.

«Καλούμε το ελληνικό κοινοβούλιο να αποσύρει αυτή την τροπολογία και να επιτρέψει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τα επαγγέλματα της τραπεζικής, των ασφαλειών, των λογιστικών, των νομικών και του εσωτερικού ελέγχου  να καταθέσουν στοιχεία για κάθε νομοθετική πρόταση που τίθεται υπό εξέταση», ανέφερε ο Anthony Pugliese, πρόεδρος και CEO του The Institute of Internal Auditors. «Το IIA είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των εσωτερικών ελεγκτών. Η δραστηριότητα του εσωτερικού ελέγχου διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο, παρέχοντας ανεξάρτητες διαβεβαιώσεις ότι οι διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου, διακυβέρνησης και εσωτερικών ελέγχων ενός οργανισμού λειτουργούν αποτελεσματικά», προσθέτει, τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις χωρίς τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών θέτει σε κίνδυνο την διακυβέρνηση οργανισμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η τροπολογία απαιτεί από τους εσωτερικούς ελεγκτές να εγγραφούν στο Επιμελητήριο, όπου πληρώνοντας συνδρομή, θα λάβουν πιστοποιητικό και ταυτότητα. Ο οργανισμός θεωρεί κάτι τέτοιο περιττό, με δεδομένο ότι όπως λέει, το επάγγελμα εποπτεύεται από το IIA και το  IIA-Greece.

Εκπρόσωποι του IIA πρόκειται να συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να θέσουν τις ανησυχίες τους και να εκθέσουν την λύση που προτείνουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News