Όταν η «δουλειά από το σπίτι» γίνεται «δουλειά από τον κήπο»
Το τραπέζι της κουζίνας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της τηλεργασίας
Τουλάχιστον 1,5 χρόνος έχει περάσει πια από τη στιγμή που η πανδημία έκανε τη δουλειά από το σπίτι κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων και καθώς πολλοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο, είναι πλέον σαφές ότι το τραπέζι της κουζίνας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Για πολλούς, λοιπόν, η «δουλειά από το σπίτι» γίνεται «δουλειά από τον κήπο».
Η Πρισίλα Φερνάντεζ και ο σύζυγός της Καρλ Άινσγουορθ μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι στο Λονδίνο το 2019 και αρχικά είχαν σκοπό να αντικαταστήσουν το κατεστραμμένο καλυβάκι του κήπου με ένα προκατασκευασμένο. Όμως μετά, είχαν μία ιδέα: Να αντικαταστήσουν το καλυβάκι με ένα γραφείο.
Χρειάστηκαν έξι μήνες για να το σχεδιάσουν και να το κατασκευάσουν, αλλά όταν το γραφείο του κήπου ολοκληρώθηκε, είχε ένα αναδιπλούμενο τραπέζι που κρέμεται από τον τοίχο, έναν πάγκο εργασίας, δύο παράθυρα με θέα στο πράσινο, ηλεκτρικό ρεύμα και σύνδεση στο ίντερνετ.
Διαβάστε επίσης: Τρία πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή όταν δουλεύουμε από το σπίτι
«Χρειαζόμασταν χωριστούς χώρους για να δουλέψουμε, καθώς είμαστε σε ψηφιακά meetings όλη μέρα. Προσπαθήσαμε να δουλέψουμε μαζί στην τραπεζαρία, αλλά απλά δεν γινόταν», λέει η Φερνάντεζ στους New York Times. «Διαχωρίζουμε την εργασία από την προσωπική μας ζωή ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο του κήπου. Και είναι ένας χώρος τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε και οι δύο μας όποτε το χρειαζόμαστε, όπως εάν έχουμε ανάγκη από πλήρη απομόνωση για να κάνουμε μία παρουσίαση ή για να συγκεντρωθούμε για τη δουλειά».
Αφότου ξέσπασε η πανδημία, πολλοί χρειάστηκε να προσαρμόσουν τα ελεύθερα δωμάτια που είχαν στο σπίτι ή ακόμα και να μετατρέψουν μεγάλες ντουλάπες σε γραφεία. Όμως διαπίστωσαν ότι για να δουλέψουν έπρεπε να απομονωθούν από τα παιδιά, τα κατοικίδια και ό,τι άλλο τους αποσπά την προσοχή μέσα στο σπίτι.
Διαβάστε επίσης: Τρία βήματα για να αγαπήσετε και πάλι τη δουλειά σας
Τα γραφεία στους κήπους μοιάζουν σαν μια ιδανική λύση. Και επιπλέον, ενισχύουν την αξία ενός ακινήτου.
Ο Ρος Χόγκστον, διευθυντής της Oakston Solutions, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή δωματίων σε κήπους, λέει ότι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 40% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, οι πελάτες της ξοδεύουν περίπου 30.000 δολάρια, αν και για κάποιους, ο λογαριασμός φτάνει ακόμα και στα 82.000 δολάρια.
Η Greenkub, μια εταιρεία που φτιάχνει ξύλινα «στούντιο» για κήπους στη Γαλλία από το 2013, είδε την ζήτηση να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% και τις πωλήσεις κατά 70%.
Για 22.800 δολάρια, η Autonomous, μια εταιρεία στην Καλιφόρνια, προσφέρει το WorkPod, ένα γραφείο D.I.Y., το οποίο μπορεί να συναρμολογηθεί μέσα σε μερικές ώρες και έχει γυάλινη πόρτα, παράθυρα, φωτισμό, κλιματισμό και ηλεκτρικές καλωδιώσεις. Η εταιρεία έχει πουλήσει 120 τέτοια γραφεία στις ΗΠΑ.
Στην Ιαπωνία, η KI-Star Real Estate προσφέρει το Hanare Zen, ένα μίνιμαλ γραφείο εξωτερικού χώρου που διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και χώρο για ένα γραφείο και μία καρέκλα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News