Moody’s: Τα «συν» και τα «πλην» πίσω από την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας
Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ίδια κατηγορίας
Η αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδας ισορροπεί ανάμεσα στο γεγονός ότι η χώρα έχει υψηλότερα επίπεδα πλούτου από τα άλλα κράτη που βρίσκονται στην κατηγορία αυτή και παρουσιάζει βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης από τη μία πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή έχει μία οικονομία μεσαίου μεγέθους και αντιμετωπίζει εμπόδια στη διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, λόγω των δυσμενών δημογραφικών τάσεων και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων, σημειώνει η Moody’s.
Ο οίκος αξιολογεί τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας με ba2, λαμβάνοντας υπόψη του τις προκλήσεις στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος καθώς και την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, αλλά και αντανακλώντας επίσης το ισχυρό momentum στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μέσω του οποίου έχει υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς.
Διαβάστε επίσης: ABN Amro: Έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας – «Ταύρος» για τα ομόλογα
Η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας τοποθετείται στο ba3 και σύμφωνα με τη Moody’s αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος, το οποίο όμως εξισορροπείται από την ευνοϊκή δομή του, με χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρινές λήξεις.
Η ευαισθησία της Ελλάδας σε γεγονότα ρίσκου τοποθετείται στο ba, κυρίως λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα.
Όπως σημειώνει η Moody’s, αυτή η περιοδική αξιολόγηση της Ελλάδας, που επανεκτιμά την καταλληλότητα της πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις σε σύγκριση με το προφίλ άλλων χωρών που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, δεν σχετίζεται με το επόμενο προγραμματισμένο review της αξιολόγησης (πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου).
Διαβάστε επίσης: Moody’s: Η Ελλάδα «άντεξε» το σοκ της πανδημίας στον τουρισμό
Το review της 19ης Νοεμβρίου είναι το τελευταίο της χρονιάς για την ελληνική αξιολόγηση και πλέον συγκεντρώνει όλη την προσοχή, αφότου το αντίστοιχο review της S&P Global Ratings, την Παρασκευή, ολοκληρώθηκε χωρίς μεταβολή στην αξιολόγηση και χωρίς ο οίκος να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των αξιολογήσεων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ειδικά εν όψει της λήξης του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), στο οποίο έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα κατ΄ εξαίρεση, και παρά την junk αξιολόγησή τους.
Σε ανάλυσή της που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, πάντως, η Societe Generale εκτιμούσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μάλιστα, οι αναλυτές της φάνηκαν να τρέφουν προσδοκίες για κάποια αναβάθμιση από τη Moody’s, θυμίζοντας ότι ο οίκος έχει δηλώσει ότι «τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια». Όμως, η μείωση του πολύ υψηλού χρέους παραμένει μία πρόκληση και επιδρά αρνητικά στις προοπτικές της αξιολόγησης, τόνισαν.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησαν ότι μία πιθανή λύση ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και μετά τη λήξη του PEPP, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP, θα ήταν να χαλαρώσει το κριτήριο που καθιστά υποχρεωτική την αξιολόγηση επενδυτικής κατηγορίας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News