Κοστέλο: Ολοκληρωμένο το σχέδιο της Ελλάδας για τα 32 δισ. ευρώ
Αισιόδοξος για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Οικονομικών της Κομισιόν (DG ECFIN), από το βήμα συνεδρίου του Economist. «Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει ένα καλό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχει αυτό το πλάνο» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη της ομιλίας του.
Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της χαμηλής παραγωγικότητας. «Μιλάμε για ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην αναβάθμιση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και το πλάνο βρίσκεται στη σωστή στρατηγική». «Βλέπουμε προσπάθειες να κινηθούμε προς τα εμπρός» συνέχισε, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ερωτηθείς για τις προκλησεις, τις οποίες τυχόν κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα, ο Κοστέλο εξήγησε ότι οι όποιες δυσκολίες δεν αφορούν την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του σχεδίου, αλλά την υλοποίησή του. «Οι προκλήσεις θα έχουν να κάνουν με την υλοποίηση. Είναι μια τεράστια πρόκληση για τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα» απάντησε, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμφωνία για τους χρονικούς στόχους του προγράμματος, οι οποίοι θα πρέπει να είναι φιλόδοι.
Σελίν Γκάουερ: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν σχέδιο
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της task force της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, Σελίν Γκάουερ, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας σωστής ισορροπίας μεταξύ των εθνικών αναγκών και των βασικών πυλώνων του σχεδίου δράσης της Κομισιόν.
«Χρησιμοποιούμε τον κανονισμό (σ.σ. του Ταμείου Ανάκαμψης) ως βάση, αλλά ενισχύουμε τον διάλογο με τα κράτη – μέλη για να υπάρξει πρόοδος. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, είναι επίπονη. Το βλέπουμε ως μια ομαδική προσπάθεια» διαμήνυσε η Ευρωπαία αξιωματούχος. Επεσήμανε δε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να στηρίξει τα κράτη – μέλη τόσο στη φάση υλοποίησης όσο ιδιως στην απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων.
«Έχουμε εντατικές επαφές με την ελληνική αρχή. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μας υπέβαλε ένα σχέδιο, το οποίο μας επέτρεψε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Όσο πιο μπροστά είμαστε σ’ αυτά τα σχέδια, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει έγκριση και εκταμίευση των χρημάτων» κατέληξε, με έμφαση.
Χρ. Σταϊκούρας: Να αδράξουμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης
Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να κάνουμε σωστή διαχείριση του Ταμείου. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς μέσα από τη σωστή διαχείριση και τις επενδύσεις, θα υπάρξει ανάκαμψη και ανθεκτικότητα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Ειδική μνεία έκανε και στους βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, ιεραρχώντας τις επενδύσεις σε εμβληματικά project, όπως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και το 5G, στην κοινωνική συνοχή και απασχόληση, καθώς και στις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Όλα αυτά υποστηρίζονται από διαρθρωτικές αλλαγές του κράτους και πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό το πρότζεκτ θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά» εκτίμησε, στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Όσον αφορά στο πού ακριβώς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είμαστε σε μια βάση κοινής συνεργασίας με την Κομισιόν για να διαμορφώσουμε την τελική μορφή του ελληνικού σχεδίου». «Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα» κατέληξε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News