Bank of America για αγορές: Οι «ταύροι» μπαίνουν σε καραντίνα
Τι είπαν 430 επαγγελματίες επενδυτές, υπεύθυνοι για τη διαχείριση συνολικών κεφαλαίων 1,3 τρισ. δολαρίων
Αρνητική στροφή από τους επαγγελματίες των αγορών διαπιστώνει η νέα δημοσκόπηση διαχειριστών της Bank of America, τα αποτελέσματα της οποίας είναι τα λιγότερο αισιόδοξα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν αυξήσει τα επίπεδά τους σε μετρητά στα υψηλά 12 μηνών, καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη γυρίζουν σε αρνητικές, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, λόγω του πληθωρισμού και της κινεζικής επιβράδυνσης. Έπειτα από αυτά, η Bank of America διαπιστώνει ότι οι «ταύροι» μπαίνουν σε καραντίνα.
Αυτό το κύμα απαισιοδοξίας που καταγράφει ο αμερικανικός οίκος ανάμεσα σε 430 επαγγελματίες επενδυτές, υπεύθυνους για τη διαχείριση συνολικών κεφαλαίων 1,3 τρισ. δολαρίων, σχετίζεται κυρίως με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη γύρισαν σε αρνητικές (δηλαδή περισσότεροι διαχειριστές εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποδυναμωθεί τους επόμενους 12 μήνες) και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020.
Καθαρό ποσοστό 15% εκτιμά ότι τα εταιρικά κέρδη θα επιβραδύνουν το επόμενο διάστημα (πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020) και οι προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό αυξήθηκαν στο 34% των ερωτηθέντων, καθώς η διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν τον πληθωρισμό «μεταβατικό» (58%) έναντι εκείνων που πιστεύουν ότι είναι «μόνιμος» (38%) μειώνεται.
Κατόπιν τούτων, οι διαχειριστές κεφαλαίων περιμένουν μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2022 (τον Νοέμβριο προέβλεπαν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γινόταν τον Φεβρουάριο του 2023).
Σε αυτό το κλίμα, οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων στα ομόλογα διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ η έρευνα, ενώ οι θέσεις στα μετρητά αυξήθηκαν στο 4,7% από το 4,3%.
Οι τοποθετήσεις στις μετοχές παραμένουν υψηλές, με τους επαγγελματίες των αγορών να στρέφονται στις τράπεζες και την ενέργεια από την υγεία και τα βασικά καταναλωτικά είδη.
Ο πληθωρισμός εντοπίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, με την Κίνα στη δεύτερη θέση και τον κορωνοϊό να πέφτει μόλις στην πέμπτη.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News