Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 10:31
BUSINESS & FINANCE

Ο κόσμος ξεμένει από τα πάντα: Ο χάρτης των ελλείψεων

Χριστούγεννα χωρίς παιχνίδια θα κάνουν στις ΗΠΑ, ενώ η Βραζιλία, γνωστή και ως η «χώρα του καφέ», ξεμένει από... καφέ

Ο κόσμος ξεμένει από τα πάντα: Ο χάρτης των ελλείψεων

Οι εικόνες με τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ και τα κλειστά βενζινάδικα έκαναν το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων της Βρετανίας γνωστό σε όλο τον κόσμο. Και ενώ η χώρα πλήττεται από την «τέλεια καταιγίδα» που δημιουργούν οι παρενέργειες του Brexit και τα προβλήματα στην  παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις σε προϊόντα είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ωστόσο έχει τοπικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα.

Ασφαλώς, η διατάραξη των αλυσίδων παραγωγής και προμήθειας εξαιτίας του κορωνοϊού είναι η βασική αιτία, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν ανά περίπτωση.

Κίνα: Άνθρακας και χαρτί

Τα προβλήματα στην Κίνα ξεκινούν από την ενεργειακή κρίση, καθώς η μεγάλη αύξηση στις τιμές του άνθρακα προκαλεί ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Συνεπώς, μία μεγάλη γκάμα από προϊόντα –χαρτί, τρόφιμα, υφάσματα, παιχνίδια, ημιαγωγοί- βρίσκονται σε έλλειψη, αφού τα εργοστάσια αναγκάζονται να υπολειτουργούν ή ακόμα και να κλείνουν παρά την τεράστια ζήτηση.

ΗΠΑ: Παιχνίδια και χαρτί τουαλέτας

Τα Χριστούγεννα, «θα υπάρχουν πράγματα που ο κόσμος δεν θα μπορεί να έχει», προειδοποίησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα παιχνίδια θα είναι ανάμεσα σε αυτά, όμως προβλήματα αναμένονται επίσης σε βασικά είδη, όπως το χαρτί τουαλέτας, το εμφιαλωμένο νερό, τα ρούχα και οι τροφές για κατοικίδια ζώα.

Μέρος του προβλήματος είναι ο συνωστισμός στα αμερικανικά λιμάνια, όπου τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ κάνουν ουρά για να ξεφορτώσουν.

Διαβάστε επίσης: Η 20ετής κραιπάλη με τα φθηνά φαγητά τελείωσε, λέει ο «βασιλιάς του κοτόπουλου»

Ασφαλώς, η κατάσταση επιδεινώνεται από την τεράστια αύξηση της κατανάλωσης των Αμερικανών, όμως τα προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στα εργοστάσια της Ασίας επίσης συμβάλλουν στις ελλείψεις.

Ινδία: Αυτοκίνητα και τσιπς υπολογιστών

Οι ελλείψεις στα τσιπς έχουν ρίξει κατακόρυφα την παραγωγή της Maruti Suzuki, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αυτοκινήτων στην Ινδία. Αυτό το πρόβλημα ξεκινά από τη διαταραχή που προκαλεί η πανδημία σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα.

Έτσι και αλλιώς, τα τσιπς ήταν δυσεύρετα και πριν τον κορωνοϊό, λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G, όμως η τηλεργασία εκτίναξε τη ζήτηση, καθώς πολύς κόσμος αγόρασε laptops και webcams.

Στην Ινδία, οι ελλείψεις άνθρακα επηρεάζουν ολόκληρη τη βιομηχανία και προκαλούν ανατιμήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Βραζιλία: Καφές και νερό

Η σοβαρότερη ξηρασία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ευθύνεται εν μέρει για την απογοητευτική σοδειά του καφέ, φέτος, στη Βραζιλία. Το υψηλό κόστος μεταφοράς κάνει τα πράγματα χειρότερα, επομένως ο καφές αναμένεται να ακριβύνει σε όλο τον κόσμο, αφού η Βραζιλία είναι ο Νο1 παραγωγός και εξαγωγέας στη γη.

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι το περισσότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, οι ελλείψεις νερού προκαλούν και ενεργειακή κρίση.

Νιγηρία: Αέριο για μαγείρεμα

Η Νιγηρία βιώνει ελλείψεις στο LNG, το οποίο στη χώρα χρησιμοποιείται κυρίως μαγείρεμα. Και αυτό, παρότι έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αφρική.

Η τιμή του LNG έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 60% από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι απλησίαστο για πολλούς Νιγηριανούς. Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά στρέφονται στα ξύλα και τα κάρβουνα για το μαγείρεμά τους.

Λίβανος: Νερό και φάρμακα

Τους τελευταίους 18 μήνες, ο Λίβανος βιώνει μία οικονομική κρίση, η οποία έχει σπρώξει τα τρίτα τέταρτα του πληθυσμού στην φτώχεια, έχει βυθίσει το νόμισμα και έχει πυροδοτήσει μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Οι ελλείψεις καυσίμων προκαλούν συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αφήνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να λειτουργούν με γεννήτριες (όσοι τουλάχιστον έχουν την πολυτέλεια). Όμως πλέον υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις σε νερό και φάρμακα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News