Capital Economics: Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά – Πάει για κρίση πληρωμών
Η πτώση της λίρας είναι μονόδρομος
Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά, η πτώση της λίρας είναι μονόδρομος και η Τουρκία κινδυνεύει με μία νέα κρίση πληρωμών, όπως εκείνη του 2018, προειδοποιεί η Capital Economics.
«Αφότου μπήκαν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της αξιοπιστίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, με την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων του περασμένου μήνα, ο τάφος άρχισε να σκάβεται αυτή την εβδομάδα με την απόλυση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, εκτιμώντας ότι οι περαιτέρω μεγάλες μειώσεις επιτοκίων είναι όλο και πιο πιθανές.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια
Όπως σημειώνει η Capital Economics, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ερντογάν σχεδίαζε να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου. Μία βραδινή συνάντηση των δύο ανδρών, την Τετάρτη, άφησε πολλούς να φοβούνται για το χειρότερο. Τελικά, ο Καβτσίογλου κράτησε τη θέση του, αλλά η συνάντηση κατέληξε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο απολύονταν τρία μέλη της κεντρικής τράπεζας που αντιτάσσονταν στις μειώσεις επιτοκίων.
Διαβάστε επίσης: Το τρικ της Τουρκίας για να συγκρατήσει τις απώλειες της λίρας
Σύμφωνα με την Capital Economics, η κίνηση είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μέσω της οποίας πιστεύει ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό. Ο Γιουσούφ Τούνα, ένα από τα νέα μέλη της νομισματικής επιτροπής, φαίνεται να συμμερίζεται τις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του Τούρκου προέδρου.
Διαβάστε επίσης: Καβτσίογλου: Δεν ήταν έκπληξη η μείωση των επιτοκίων – Νέο ιστορικό ναδίρ για τη λίρα
Στο πλαίσιο αυτό, η Capital Economics εκτιμά ότι το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας θα μειωθεί κατά 600 μονάδες βάσης ακόμα, στο 12%, έως τα μέσα του επόμενου έτους. Την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μία ακόμα μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, προβλέπει.
«Περαιτέρω επιθετική χαλάρωση θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με δεδομένο την άσχημη εξωτερική θέση της Τουρκίας. Η λίρα οδεύει μόνο προς μία κατεύθυνση και ο κίνδυνος μίας ακόμα κρίσης ισοζυγίου πληρωμών, σαν εκείνη του 2018, θα αυξηθεί», καταλήγει η Capital Economics.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News