Από τις ΗΠΑ έως τη Σιβηρία: Πού κρύβονται οι «πρόσφυγες» του bitcoin από την Κίνα
Γιατί ξαφνικά κινδυνεύει με υπερφόρτωση το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιρκούτσκ;
Στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε το κέντρο του mining κρυπτονομισμάτων, αφότου οι κινεζικές αρχές αυστηροποίησαν σημαντικά τη στάση τους απέναντι στη δραστηριότητα.
Στο τέλος Αυγούστου, οι ΗΠΑ ευθύνονταν για το 35,4% του παγκόσμιου hash rate, δηλαδή του δείκτη που μετρά την υπολογιστική δύναμη που χρησιμοποιείται για το mining του bitcoin, σύμφωνα με έρευνα του Cambridge Centre for Alternative Finance. Πρόκειται για διπλασιασμό της δραστηριότητας σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.
Διαβάστε επίσης: Τι γυρεύουν οι «πρόσφυγες του bitcoin» στην Άγρια Δύση;
Στα πρώτα στάδια της ύπαρξης του bitcoin, οι miners του κρυπτονομίσματος εγκαταστάθηκαν στην Κίνα, για να εκμεταλλευτούν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρει η χώρα. Όμως, τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του να συρρικνώσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Κίνα, προκειμένου να περιορίσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι προσπάθειες αυτές είχαν αποτέλεσμα, καθώς το μερίδιο της Κίνας στο mining του Bitcoin έπεσε στο μηδέν, από 75% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Απρίλιο του 2021 βρισκόταν στο 46%.
Διαβάστε επίσης: Πόσοι Έλληνες έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα
Πάντως, υπάρχει μία πιθανότητα κάποιοι miners να λειτουργούν ακόμα υπογείως στην Κίνα, αλλά να χρησιμοποιούν ιδιωτικά ψηφιακά δίκτυα για να δείξουν ότι οι υπολογιστές τους δήθεν βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα. Η πρόσφατη αύξηση του hash rate στην Ιρλανδία και στη Γερμανία είναι πιθανότατα αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όμως πολλοί από τους «πρόσφυγες» του bitcoin που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κίνα κατέληξαν σε μία περιοχή της Σιβηρίας που είναι γνωστή για τη φθηνή ηλεκτρική ενέργειά της.
Η λιανική κατανάλωση ρεύματος στο Ιρκούτσκ κατά 159% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 αποδίδεται από τον κυβερνήτη της περιοχής στο κρυφό mining κρυπτονομισμάτων, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκφράζουν ανησυχίες για υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου.
Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποιες κυβερνήσεις τα «βάζουν» με τα κρυπτονομίσματα
Το Ιρκούτσκ, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια και έχει τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στη Ρωσία, είχε προσελκύσει ήδη πολλούς miners, όμως πολλοί περισσότεροι πιστεύεται ότι μετέφεραν τον εξοπλισμό τους από την άλλη πλευρά των συνόρων, όταν η Κίνα άρχισε τα μέτρα καταστολής της αγοράς. Τώρα, οι αρχές ζητούν να ισχύουν διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος για τους miners.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News