2,6 δισ. σε προγράμματα του υπ. Εργασίας – Οι 6 πυλώνες δράσης
Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα χρηματοδοτηθούν με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε ειδική εκδήλωση στην Τεχνόπολη. Οι παρεμβάσεις αυτές, που έχουν ως στόχο τις ίσες ευκαιρίες για όλους και την εξάλειψη της εργοδοτικής παραβατικότητας, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίζονται σε 6 ενότητες:
1. Eκσυγχρονισμός υπηρεσιών: Ψηφιακά έργα 77 εκατ. ευρώ για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
2. Ψηφιακή κάρτα: Πρόκειται για την πιο μεγάλη αλλαγή του νέου νόμου για την προστασία της εργασίας, όπως είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «μία επανάσταση για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα». «Από τη μία δήλωση των ωρών εργασίας, από τη μαύρη εργασίας βγαίνουν χαμένοι οι εργαζόμενοι αλλά και όσες επιχειρήσεις σέβονται τους κανόνες» σχολίασε και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μία σωστή ισορροπία και δικαιοσύνη στην εργασία.
3. Νέα προγράμματα κατάρτισης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι στόχος των νέων προγραμμάτων είναι να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων: εκείνων με ψηφιακές δεξιότητες και των ψηφιακά αναλφάβητων. «Δεν γίνεται το μισό εργατικό δυναμικό να είναι αποκλεισμένο από τις νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε, τονίζοντας πως εξασφαλίστηκαν 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης 500.000 πολιτών μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η κατάρτιση σταματάει να είναι πλάκα» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Σημείωσε δε ότι θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση τόσο για τους παρόχους όσο και για τους καταρτιζόμενους που ολοκληρώνουν τα προγράμματα. «Στόχος κάθε ευρώ του προγράμματος να πιάσει τόπο» συμπλήρωσε.
4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους: 540 εκατ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και 77.000 θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους νέους, τους μητέρες και τα άτομα με αναπηρία- τις ομάδες δηλαδή που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εμπόδια στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι μόλις 51% – από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φυγή μητέρων εντάθηκε με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Σημειώνεται δε ότι το ποσοστό των παιδιών κάτω των 3 ετών στις επίσημες δομές είναι μόλις 8%.
5. Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας:
6. Ισότητα για όλους: Διασφάλιση ίσων ευκαιριών για γυναίκες, άτομα της LGBT κοινότητας και όσους σήμερα είναι αποκλεισμένοι.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News