Γιατί θα αλλάζουν χέρια πάνω από 1.000 ακίνητα ημερησίως μέχρι το τέλος του χρόνου
Οι ιδιοκτήτες σπεύδουν στον συμβολαιογράφο γνωρίζοντας τι πρόκειται να αλλάξει από την 1/1/2022
Τα τηλέφωνα των συμβολαιογραφικών γραφείων χτυπούν ασταμάτητα. Εκατοντάδες οι ενδιαφερόμενοι κάθε μέρα, είτε για τις γονικές παροχές, είτε και για τις αγοραπωλησίες.
Η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από προηγούμενες 10ετίες. Όταν οι ιδιοκτήτες περίμεναν την τελευταία εργάσιμη του χρόνου (ακόμη και παραμονή Πρωτοχρονιάς) να ανακοινωθούν νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και έσπευδαν να τακτοποιήσουν τις αγοραπωλησίες τους και τις γονικές παροχές τους πριν αλλάξει ο χρόνος.
Εν έτη 2021, τουλάχιστον το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Ο ιδιοκτήτης σπεύδει στον συμβολαιογράφο γνωρίζοντας τι πρόκειται να αλλάξει από την 1/1/2022.
1. Πρώτον ξέρει ποια θα είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που θέλει να αποκτήσει ή να μεταβιβάσει με την αλλαγή του χρόνου. Άρα, γνωρίζει πόσα επιπλέον έξοδα θα πληρώσει είτε για φόρους (σε περίπτωση αγοράς) είτε για μεταβιβαστικά έξοδα.
2. Δεύτερον ξέρει ότι μετά το νέο έτος, για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση αφορά στο ακίνητό του θα πρέπει να εκδώσει ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου κάτι το οποίο μπορεί να του κοστίσει ακόμη και 1.000 ευρώ
3. Τρίτον γνωρίζει ότι ο φόρος γονικής παροχής είναι πλέον μηδενικός όπως επίσης ξέρει ότι μπορεί να κάνει μια δωρεά σε μετρητά στο παιδί του προκειμένου να το βοηθήσει να αποκτήσει εκείνο ένα ακίνητο.
4. Τέταρτον, υπάρχει και ο παράγοντας ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι νέοι συντελεστές για το 2022 ωστόσο, η εξαγγελία ότι από το νέο έτος δεν θα υπάρχει συμπληρωματικός φόρος είναι σημαντική για όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα αξιοποιώντας χρήματα που παραμένουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς καμία απόδοση.
Οι γονικές παροχές, ύστερα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις της διετίας 2010-2011 όταν και καταγράφηκαν 116 χιλιάδες και 65 χιλιάδες μεταβιβάσεις αντίστοιχα, περιορίστηκαν δραματικά με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, οι γονείς να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους όχι περισσότερα από 25-35.000 ακίνητα.
Φέτος όμως, εκτιμάται ότι με το διοικητικό «πουσάρισμα» κατά το τελευταίο τρίμηνο, τα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια με γονική παροχή μπορεί να ανέλθουν και πάλι στα επίπεδα του 2011. Όσο για τις αγοραπωλησίες, αναμένεται ότι φέτος μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 100.000 κάτι που έχει να καταγραφεί επίσης από το 2010.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News