Επιστρέφει ο κόσμος στη δουλειά όταν κόβονται τα επιδόματα;
Τα επιδόματα της εποχής του κορωνοϊού θεωρούνται ο λόγος για τον οποίο οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό
Οι ελλείψεις προσωπικού σε κλάδους όπως είναι η εστίαση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα την Ελλάδα, αλλά και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Σε αυτή την παγκόσμια συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να βρουν εργαζόμενους, συχνά αναφέρεται ότι τα επιδόματα της εποχής του κορωνοϊού λειτουργούν για πολλούς ως αντικίνητρο προς την εργασία.
Το επιχείρημα αυτό καταρρίφθηκε στην πράξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, 26 αμερικανικές πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν πρόωρα την χορήγηση του επιπλέον επιδόματος ανεργίας (300 δολάρια ανά εβδομάδα) από το ομοσπονδιακό κράτος, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεξε να μην κόψει το ομοσπονδιακό αυτό πρόγραμμα, αλλά να συνεχίσει να δίνει το επίδομα μέσω του υπουργείου Εργασίας. Τελικά, ο Λευκός Οίκος συμφώνησε με τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των Ρεπουμπλικάνων να επιτρέψει την εκπνοή του σχεδίου τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον ότι τα επιδόματα δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό γιατί τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόλις 194.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή πολύ λιγότερες από τις 500.000 που περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Μάλιστα τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (δηλαδή το μερίδιο των ανθρώπων που αναζητούν ενεργά εργασία ή εργάζονται) μειώθηκε ελαφρά. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς να δει όταν λήγει ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδόματος ανεργίας.
«Νομίζω ότι θα είναι απογοητευτικό για τους εργοδότες που ήλπιζαν ότι η λήξη των επιδομάτων θα έσπρωχνε πολλούς να μπουν και πάλι στο εργατικό δυναμικό», λέει στο Business Insider ο Daniel Zhao, οικονομολόγος της Glassdoor.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, στο 4,8%. Όμως αυτό μπορεί να οφείλεται και στη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News