Χρηματιστήριο: Περνά τις 880 μονάδες με «όχημα» τις Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ
Στο +0,88% και τις 884,1 μονάδες ο Γ.Δ.
Ανοδικά μεν, χωρίς τζίρο δε κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca – Cola.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αισθητή άνοδο της τάξης του 0,88% και διαμορφώνεται στις 884,10 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (876,37 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 879,64 έως 885,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες τρεις και κάτι ώρες.
Βασικό στήριγμα στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί η μετοχή της Coca – Cola, η οποία αυξάνεται κατά 2% και τα 28,6 ευρώ, χάρη στην περαιτέρω επέκταση της εταιρείας στον κλάδο του καφέ (απέκτησε το 30% της ιταλικής Caffe Vergnano.
Από εκεί και πέρα, πολύ καλή είναι η εικόνα στην ΕΧΑΕ, η μετοχή της οποίας ενισχύεται άνω του 2%, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διαπραγματεύεται άνω του 2,,7%.
Ενδεικτικό του θετικού κλίματος στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι από τα blue chips (τραπεζικά και μη) ούτε μία μετοχή δεν βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, ενώ μόλις μία διατηρείται αμετάβλητη, αυτή της Aegean.
Παραμένει η επιφυλακτικότητα λόγω ενέργειας
Η Λεωφόρος Αθηνών επηρεάζεται θετικά κι από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σήμερα ανακάμπτουν στο +1%, χάρη στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η γενικότερη τάση παραμένει αρνητική, κάτι το οποίο αποδίδεται στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Εξάλλου, και ο ελληνικός δείκτης, παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση, μοιάζει ανήμπορος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα να διασπάσει τις αντιστάσεις των 890 – 910 μονάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση μόνιμης συσσώρευσης.
Κι αυτό, παρά τις εξαιρετικές αποδόσεις των περισσότερων εισηγμένων στο α’ εξάμηνο του 2021, αλλά και των προσδοκιών για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 6% εντός του 2021.
Φυσικά, στην αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, η οποία στερεί σημαντικά κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Με άνοδο 1% στις τράπεζες
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι ακολουθεί την ανοδική τάση του Γ.Δ., με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 0,94% και να διαμορφώνεται στις 557,56 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μέχρι στιγμής παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αυξάνεται κατά 1,2% και τα 2,45 ευρώ. Άνοδο άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,13 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,8% και το 0,83 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο τεχνικό όριο του 1,40 ευρώ. Σημαντική άνοδο κατά 3,7% εμφανίζει και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 1,16% 1,133 ευρώ
- Attica Bank 3,70% 3,995 ευρώ
- Eurobank 0,84% 0,837 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 1,24% 2,456 ευρώ
- Πειραιώς 0,43% 1,4 ευρώ
Κυριαρχία των αγοραστών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές παραμένουν ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις μετοχές των Coca – Cola, EXAE και Ελλάκτωρ να ξεχωρίζουν με κέρδη τουλάχιστον 2%.
Άνοδο της τάξης του 1,5% σημειώνουν επίσης, οι μετοχές των Lamda Development και ΟΛΠ, ενώ στο εύρος 1% – 1,5% καθορίζονται τα κέρδη για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και Viohalco.
Κοντά στο +1% διαμορφώνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα τη σύμπραξη με την RWE για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με πρώτο στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 2 GW.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή διαπραγματεύονται άνω του +2%, με τις μετοχές των Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης να ακολουθούν στο +1% – +1,5%.
Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.45), 68 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News