ΕΚΤ: Εξετάζει νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ
Νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φέρεται να εξετάζει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ προκειμένου να αποτρέψει οιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά, όταν το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους.
Το σχέδιο αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχουν ΡΕΡΡ και θα συμπληρώσει το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 20 δισ.ευρώ μηνιαίως, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποφάσεις. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας απλώς ότι το προσωπικό συζητά μία σειρά από ιδέες που δεν είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθούν στο δ.σ. της κεντρικής τράπεζας.
Μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δικλείδα ασφαλείας» σε περίπτωση που η λήξη του ΡΕΡΡ στα τέλη του Μαρτίου του 2022 πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, ειδικά των ιταλικών, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.
Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται, οι αγορές θα γίνονται επιλεκτικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρακάμψει τον κανόνα που ισχύει και για τα δύο υπάρχοντα προγράμματα και ο οποίος απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας τους. Ο συγκεκριμένος κανόνας τέθηκε σε ισχύ το 2015 και έχει ως στόχο να καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.
Εχοντας ακόμη νωπή την κρίση στην οποία βυθίστηκε η αγορά κρατικού χρέους της Ιταλίας στην αρχή της πανδημίας, η ΕΚΤ προσπαθεί να «απαλύνει» την έξοδο από το ΡΕΡΡ, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και την όποια κερδοσκοπική κίνηση από πλευράς των επενδυτών, τώρα που οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένος με το «βουνό» του χρέους που δημιουργήθηκε από τα μαζικά πακέτα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι το ιταλικό χρέος καθοδηγεί τις ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την απόδοση της 10ετίας να έχει αυξηθει περίπου 25 μονάδες βάσης κοντά στο 0,90%. Το ίδιο και το ισπανικό κρατικό χρέος στη 10ετία που κυμαίνεται τώρα στο 0,47%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News