Enterprise Greece: Τεράστιες επενδυτικές προοπτικές στη Λιβύη
Συνολικά 58 επιχειρηματικές συναντήσεις έγιναν μεταξύ ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, την οποία διοργάνωσε η Enterprise Greece. Οι συναντήσεις αφορούσαν στους κλάδους των υποδομών, κατασκευών, ενέργειας και ΑΠΕ, υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων, όπου και υπάρχουν σπουδαίες προοπτικές για τις ελληνο – λιβυκές σχεσεις.
Ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, οι πολυετείς διαμάχες στην Λιβύη έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με πηγές της έκθεσης Libya Build 2021, μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις σε νέες υποδομές οι οποίες αγγίζουν τα 9,2 δισ. δολαρίων εκ των οποίων, έργα αξίας 8 δισ. δολαρίων είναι υπό κατασκευή, ενώ έργα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων έχουν ήδη προγραμματιστεί. Η δε προοπτική για τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δημιουργεί επιπλέον προσδοκίες για νέες επενδύσεις στις υποδομές, ειδικότερα όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, καθώς έχουν ήδη εκκινήσει έργα κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικές επενδύσεις αναμένονται και στην εξόρυξη πετρελαίου, οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας στο βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της, όπως αναφέρουν σχετικές αναλύσεις.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υφυπουργός για την οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece κ. Ιωάννη Σμυρλή, καθώς και αντιπροσωπεία 14 ελληνικών επιχειρήσεων.
Μνημόνιο συνεργασίας
Στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της Λιβύης, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν και οι μελλοντικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και των Υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας, όπου έχοντας 8,7 εκατομμύρια ενεργούς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για αναβαθμισμένες ψηφιακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Σημαντικές ελλείψεις επίσης παρουσιάζονται στον κλάδο υπηρεσιών υγείας και φαρμάκου, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην πρόσφατη έκθεση του για τη χώρα, δημιουργώντας έναν ακόμα τομέα, στον οποίο, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ενεργά, έχοντας πολύτιμη εμπειρία ως προς την άρτια διοργάνωση δομών υγείας αλλά και ένα ισχυρό παραγωγικό και εξαγωγικό υπόβαθρο στα προϊόντα φαρμάκου.
Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού Φόρουμ, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enterprise Greece, κ. Γιώργο Φιλιόπουλο και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Libyan Investment Authority, Dr. Ali Mahmoud.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News