BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανέκτησε τις 880 μονάδες, με «άλμα» από Motor Oil – ΕΛΠΕ

Στο +1,17% και τις 882 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ανέκτησε τις 880 μονάδες, με «άλμα» από Motor Oil – ΕΛΠΕ

Το τεχνικό όριο των 880 μονάδων ανέκτησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ισχυρή ώθηση από τις μετοχές των δύο διυλιστηρίων, παρότι για ακόμη μία ημέρα ο όγκος των συναλλαγών ήταν απογοητευτικός.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,17% και ενισχύθηκε στις 882,10 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,88 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (868,86 έως 882,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 44 εκατομμύρια ευρώ. 

Βασικό στήριγμα αποτέλεσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες εκτινάχθηκαν κατά 4,3% και κατά 3,5%, αντίστοιχα, παρέχοντας την κατάλληλη ώθηση στο μέχρι πρότινος υποτονικό κλίμα. Από κοντά βρέθηκε και η μετοχή της Mytilineos, η οποία έκλεισε στο 3%.  

Τη δυναμική της Λεωφόρου Αθηνών προσπάθησε να ακολουθήσει προς το τέλος της συνεδρίασης και ο τραπεζικός κλάδος, με τις τέσσερις συστημικές να παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 1,5%. Εντυπωσιακή ήταν και η μετοχή της Intracom, η οποία τερμάτισε στο +7% χάρη στην πιθανή πώληση της Intrasof.  

Δεν αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Παρά το θετικό κλείσιμο, βέβαια, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον απογοητευτικό τζίρο, με τους ξένους επενδυτές να «αγνοούνται» εν μέσω των ανησυχιών για επικείμενη διόρθωση στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.    

«Η αγορά ακόμα δεν βρίσκεται σε μία επιθετική ανοδική κίνηση με το σκεπτικό να είναι ότι αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον» σχολιάζει η Fast Finance, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της.   

Άλλωστε, τα εγχώρια δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, στηρίζοντας το σενάριο μιας μεσο-μακροπρόθεσμης θετικής τάσης, και έχοντας ως βασικά στηρίγματα αφενός τις εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων αφετέρου τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.   

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και ο «βραχνάς» των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με τις ΔΕΗ και Attica Bank να καλούνται να βρουν «φρέσκα» κεφάλαια εντός των επόμενων εβδομάδων.    

«Σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη» επισημαίνει η Fast Finance.     

Κέρδη 1,5% για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε προς το τέλος της συνεδρίασης να ακολουθήσει τη δυναμική των υπόλοιπων blue chips, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,64% και να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 560 μονάδων. 

Με εξαίρεση την Attica Bank, η οποία υποχώρησε κατά σχεδόν 1% και επέστρεψε στο τεχνικό σημείο των 4 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν σημαντικά κέρδη, τα οποία κινήθηκαν άνω του 1% – 1,5%. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 1,7% και το 1,14 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +1,6% και τα 2,49 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,5% και το 0,83 ευρώ και τέλος, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε κέρδη κατά σχεδόν 2%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,70% 1,139 ευρώ   
  • Attica Bank -0,97% 4,08 ευρώ   
  • Eurobank 1,46% 0,832 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,63% 2,49 ευρώ   
  • Πειραιώς 1,94% 1,417 ευρώ   

Ξεχώρισαν Motor Oil, ΕΛΠΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κυριάρχησαν σχεδόν ολοκληρωτικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να εκτινάσσεται στο +4,3% και της Motor Oil στο +3,5%, χάρη στις προσδοκίες για τα έσοδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά κέρδη της τάξης του 3% εμφάνισε και η μετοχή της Mytilineos, ενώ η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 3,5%. Άνοδο κατά 2,3% σημείωσε και η μετοχή της Aegean, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί λίγο κάτω του +2%.

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία υποχώρησε κατά 1,1% και τα 15,82 ευρώ. Μικρότερου εύρους πιέσεις ασκήθηκαν, επίσης, στις μετοχές των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκε στο +6%, ενώ η μετοχή της Πλαίσιο ακολούθησε στο +5,1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Intrakat τερμάτισε στο +7%, χάρη στην επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για την πώληση της Intrasoft International.

Συνολικά, 66 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News