BUSINESS & FINANCE

UBS: Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη από το υψηλό ενεργειακό κόστος

Οι 3 παράγοντες που μετριάζουν το πλήγμα στην κατανάλωση

UBS: Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη από το υψηλό ενεργειακό κόστος

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος πλήττει την Ευρωζώνη κυρίως μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και λιγότερο μέσω της μείωσης της κατανάλωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας, όμως όσο περισσότερο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πλήγματος στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως προειδοποιεί η UBS.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, για κάθε 10% που αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξάνεται κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνει η UBS σε σημερινή έκθεσή της.

UBS: Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη από το υψηλό ενεργειακό κόστος-1

Στην πράξη, ωστόσο, η επίδραση στον πληθωρισμό εξαρτάται από το κατά πόσο οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής περνούν στο τελικό ενεργειακό κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής.

Διαβάστε επίσης: Bank of America: Το πετρέλαιο των 100 δολαρίων ίσως φέρει την επόμενη κρίση

Η UBS υπολογίζει ότι οι ανατιμήσεις θα περάσουν το πολύ κατά το ήμισυ στον τελικό καταναλωτή ή και σε ακόμα μικρότερο βαθμό, στην περίπτωση κρατικών παρεμβάσεων.

Από τις αρχές του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 9,2% στην Ευρωζώνη, εμφανίζοντας αύξηση 19% στη Γαλλία και 17% στην Ιταλία. Αντίστοιχα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 4,5% στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση (+11%).

UBS: Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη από το υψηλό ενεργειακό κόστος-2

Με δεδομένες τις αυξήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί στα τιμολόγια στη Γαλλία (+12,6% στο φυσικό αέριο), στην Ιταλία (+29,8% στο ρεύμα και +14,4% στο φυσικό αέριο) και στην Ισπανία (+4,4% στο φυσικό αέριο), η UBS υπολογίζει ότι ο μέσος πληθωρισμός το 2022 θα είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από ό,τι περίμενε προηγουμένως (2,3% το 2021 και 1,8% το 2022).

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Πόσο ακόμα θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος;

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ, η UBS επισημαίνει ότι κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% προκαλεί μείωση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη για τον πρώτο χρόνο, κυρίως μέσω της ασθενέστερης κατανάλωσης των νοικοκυριών και των χαμηλότερων επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο έχει μικρότερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωζώνης από το πετρέλαιο, η επίπτωση από τις ανατιμήσεις σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερη.

Εάν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 140% από τον Ιούλιο  θα έχει επίπτωση της τάξης των 1,4 ποσοστιαίων μονάδων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Όμως, η UBS τονίζει ότι η τελική επίπτωση δεν θα είναι τόσο άσχημη, για τρεις λόγους:

·         Πρώτον, οι αυξήσεις στις τιμές ενδεχομένως να μην αποδειχθούν επίμονες.

·         Δεύτερον, είναι απίθανο ότι οι αυξήσεις  στις τιμές χονδρικής θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή, εν μέρει λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.

·         Τρίτον,  οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά απαλύνονται από τις υψηλές αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν τον καιρό των lockdowns.

Η UBS υπολογίζει ότι η αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι της τάξης των 0,4 ποσοστιαίων μονάδων, με την επίπτωση στο ΑΕΠ να είναι γύρω στις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το β΄ εξάμηνο του 2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News