BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με ρεύμα από ΔΕΗ – ΕΤΕ κράτησε το θετικό πρόσημο

Χρηματιστήριο: Με ρεύμα από ΔΕΗ – ΕΤΕ κράτησε το θετικό πρόσημο

Ανεπαίσθητη και μη πειστική άνοδο εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε «κολλημένο» στη ζώνη των 870 μονάδων, έχοντας ως βασικό στήριγμα της μετοχή της ΔΕΗ αλλά και ως ψεγάδι τον πολύ αδύναμο όγκο συναλλαγών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,09% και τερμάτισε στις 871,88 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (871,06 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 868,71 έως 876,98 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 41 εκατομμύρια ευρώ.  

Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμων, είχε ως πρωταγωνίστρια τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7%, χάρη στις προσδοκίες ότι η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα λάβει χώρα τουλάχιστον στην τιμή των 8 ευρώ.   

Θετικά πρόσημα παρατηρήθηκαν και στη μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε στο +1,5% και τα 14,6 ευρώ, ενώ καύσιμα στον Γ.Δ. παρείχαν τόσο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας όσο και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις σε Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ επανέφεραν το κλίμα συσσώρευσης και επιφυλακτικότητας.  

Ανησυχία από την επικείμενη διόρθωση ( ; )

Είναι σαφές, εξάλλου, ότι η διεθνής μεταβλητότητα (+0% ο γερμανικός DAX, -0,6% o αμερικανικός S&P 500), ως απόρροια των ανησυχιών για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, διατηρεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο για το Χ.Α.  

Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη ενός διορθωτικού κύκλου, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει αναμφίβολα και τη ρηχή αγορά της Ελλάδας.   

Στο μεταξύ, η συσσώρευση επιτείνεται κι από την επικείμενη ΑΜΚ στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, οδηγώντας σε ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένες εισηγμένες.    

Από την άλλη πλευρά, στο «οπλοστάσιο» του Χ.Α. βρίσκονται αφενός οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 6% για φέτος (σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022), αφετέρου τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εταιρειών.    

Αισθητή άνοδος των τραπεζών 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να στηρίξει δυναμικά τον Γενικό Δείκτη, καθώς εμφάνισε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,18% και τερμάτισε στις 551,22 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων.. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ανέκαμψε στο +5,8% και ανακατέλαβε τα 4 ευρώ, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πρόσφατων ισχυρών πιέσεων που συνδέονται με την επικείμενη ΑΜΚ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε εντυπωσιακά στο +2,2% και τα 2,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε κατά 0,6% και το 0,82 ευρώ . Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε άνοδο κατά 0,9% και της Alpha Bank κατά 1,2%.  Πιο αναλυτικά:     

  • Alpha Bank 1,17% 1,12 ευρώ   
  • Attica Bank 5,78% 4,12 ευρώ   
  • Eurobank 0,61% 0,82 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,21% 2,45 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,87% 1,39 ευρώ    

Ισοπαλία  αγοραστών  – πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές αναδείχθηκαν σχεδόν ισόπαλοι, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, καταγράφοντας άνοδο στο +2% και τα 11,5 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, ενισχύθηκε κατά 1,76% και τα 8,65 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την τιμή της ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του Τιτάνα ακολούθησε στο +1,5%, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ – ΟΠΑΠ – Viohalco τερμάτισαν στο +0,8%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,3% και έχασε τα 14 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διολίσθησε κατά 2,5% και τα 2,32 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν, επίσης, στις μετοχές των ΕΛΠΕ, Mytilineos, Lamda Development (άνω του 1%). 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε το +8% στη μετοχή της Intracom, με τη μετοχή της Παπουτσάνη να έπεται στο +2,4%, της ΑΒΑΞ στο +2,5% και της Cenergy στο +2,2%. Οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης – Πλαίσιο, αντίθετα, συρρικνώθηκαν κατά τουλάχιστον 4%. 

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News