BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις – «Κρατάει» τις 870 μονάδες

Στις 871,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις – «Κρατάει» τις 870 μονάδες

Να ελέγξει τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στη ζώνη των 870 μονάδων, παρά το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ασήμαντες μεταβολές, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 871,22 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (871,06 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 868,71 έως 871,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι επηρεάζεται από την πτωτική εκκίνηση των ξένων αγορών, οι οποίες εμφανίζουν ήπιες απώλειες (-0,6% ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600) εν μέσω των ανησυχιών για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού. 

Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη ενός διορθωτικού κύκλου, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει αναμφίβολα και τη ρηχή αγορά της Ελλάδας. 

Στο μεταξύ, η συσσώρευση επιτείνεται κι από την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι θα απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, οδηγώντας σε ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένες εισηγμένες.  

Από την άλλη πλευρά, στο «οπλοστάσιο» του Χ.Α. βρίσκονται αφενός οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 6% για φέτος (σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022), αφετέρου στα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εταιρειών.  

Μικρή άνοδος στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο +0,25% και τις 546,19 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει στο +2,5% και τα 4 ευρώ, εν όψει και της διαδικασίας της ΑΜΚ. 

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου παρουσιάζουν ελάχιστες διακυμάνσεις, κάτω του ορίου του +/-0,10%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,09% 1,106 ευρώ 
  • Attica Bank 2,44% 3,99 ευρώ 
  • Eurobank 0,07% 0,8156 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,08% 2,399 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,15% 1,38 ευρώ  

Ισοπαλία αγοραστών – πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μάχη για να ελέγξουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις διακυμάνσεις ωστόσο να παραμένουν απολύτως ελεγχόμενες και εντός ενός στενού εύρους. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 0,71% και τα 8,55 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την τιμή της ΑΜΚ. Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1% και τα 7,3 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ υποχωρούν κατά 0,9%, ενώ στο -0,8% ακολουθούν οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Η μετοχή του Mytilineos, τέλος, διαπραγματεύεται στο -0,7%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +5% στη μετοχή της Intracom, με τη μετοχή της Πλαίσιο να ενισχύεται σημαντικά κατά 2,7% και τα 4,20 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,7 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News