Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να πάει κόντρα στο πτωτικό κλίμα της Ευρώπης
Σχεδόν αμετάβλητος ο Γ.Δ. στις 865 μονάδες
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αφενός προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το πτωτικό κλίμα στο εξωτερικό, αφετέρου δίνει «μάχη» για την ανάκτηση του αγοραστικού momentum.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 865,95 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (865,34 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 853,87 έως 866,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.
Παρότι η αρχή ήταν πτωτική, η ελληνική αγορά κατάφερε σταδιακά να απορροφήσει τις πιέσεις, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος -έστω και οριακά.
Στην προσπάθεια αυτή, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται άνω του 2% και τα 4,2 ευρώ. Καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Mytilineos, ενώ αντίθετα, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές των Aegean και Πειραιώς.
Ο φόβος του πληθωρισμού
Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος της Λεωφόρου Αθηνών στο δ’ τρίμηνο του 2021 μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι, δεδομένης της υψηλής πιθανότητας για ισχυρή διόρθωση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, κάτι που θα επηρεάσει και τη «ρηχή» ελληνική.
Ο φόβος για ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε άμεση απόσυρση των νομισματικών μέτρων, βρίσκεται στο μυαλό των περισσότερων αναλυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.
Διαβάστε επίσης: Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Σήμερα, εξάλλου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, φθάνοντας στο 3,4% και προκαλώντας μια σειρά ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αυτή την στιγμή κατά 0,8%, όσο και ο γερμανικός DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο -1%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 160 μονάδες στην προ-αγορά της Wall Street.
Από την πλευρά της, η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία αποχαιρέτισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες άνω του 6%, εμφανίζει σαφή αδυναμίας αντιστροφής της αρνητικής πλαγιοκαθοδικής τάσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασαν εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη στο α’ εξάμηνο του 2021.
Βέβαια, στο πτωτικό κλίμα, όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, συμβάλλει και η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, η οποία στερεί σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
«Γύρισε» ο τραπεζικός κλάδος
Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς αυξάνεται κατά 0,3% και τις 545 μονάδες, απορροφώντας τις πρωινές απώλειες.
Η μετοχή της Eurobank, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει στο +1,2% και το 0,82 ευρώ, ενώ μικρού εύρους κέρδη καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο όριο του 1,1 ευρώ.
Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει κατά 1,2% και το 1,37 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διατηρείται σταθερή στα 2,42 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank δε, ανακάμπτει στο +13%, μετά τις χθεσινές απώλειες του -24%. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0,37% 1,099 ευρώ
- Attica Bank 12,95% 4,10 ευρώ
- Eurobank 1,19% 0,8196 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα 0% 2,42 ευρώ
- Πειραιώς -1,22% 1,378 ευρώ
Ισορροπία αγοραστών – πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό φαίνεται απολύτως ισορροπημένη, με τη μετοχή της Viohalco να βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, κερδίζοντας 2,3%. Κατά 1,6% ενισχύεται και η μετοχή της Mytilineos.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξάνεται κατά 1,2% και το 1,8 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Motor Oil, EXAE και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 2,1% και περιορίζεται στα 5 ευρώ.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαίσιο, Autohellas, Intrakat και Intracom ενισχύονται άνω του 2%, ενώ υπό κλοιό έντονων πιέσεων τελεί η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία διολισθαίνει κατά 5,5%, μετά τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News