BUSINESS & FINANCE

Μικρή ανάσα στο Χρηματιστήριο – Ράλι 4% για Mytilineos

Στο +0,73% και τις 866 μονάδες ο Γ.Δ.

Μικρή ανάσα στο Χρηματιστήριο – Ράλι 4% για Mytilineos

Συγκρατημένα κέρδη, τα οποία ωστόσο δεν βοήθησαν στην ουσιαστική αλλαγή του κλίματος, εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Mytilineos να αποτελεί την απόλυτη «πρωταγωνίστρια» και να στηρίζει το θετικό πρόσημο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,73% και ενισχύθηκε στις 866,35 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), κερδίζοντας σχεδόν 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,03 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 854,86 έως 867,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 50 εκατ. ευρώ. 

Η μετοχή της Mytilineos αποτέλεσε το βασικό στήριγμα της ανοδικής κίνησης, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 4%, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 14 ευρώ και βάζοντας ένα «τέλος» στο σερί των οκτώ αρνητικών συνεδριάσεων. 

Από εκεί και πέρα, στη διατήρηση του θετικού προσήμου συνέβαλε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία τερμάτισε άνω του 3% και τα 16 ευρώ. Πέριξ του +2% ακολούθησαν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, αναπληρώνοντας επάξια το «κενό» των τραπεζών. 

Στην προσπάθεια της Λεωφόρου Αθηνών να «χτίσει» ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 860 μονάδες, συνέβαλε και το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX βρίσκονται στο +0,5%. Κατά σχεδόν 200 μονάδες ενισχύεται ο Dow Jones στη Wall Street.   

Πλαγιοκαθοδική η τάση  

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει καθηλωμένος στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, με την βραχυπρόθεσμη τάση να διατηρείται πλαγιοκαθοδική. Επόμενο δε, σημείο στήριξης αποτελούν οι 840 μονάδες.   

Πηγή αδυναμίας για την αγορά καθίσταται η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, ρευστοποιώντας τις θέσεις τους.   

«Σε αυτή τη φάση, ρευστοποιούνται μεταξύ άλλων οι μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις -σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου- για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα» εκτιμά χαρακτηριστικά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.   

Όσον αφορά την τιμή της ΑΜΚ, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 8 ευρώ, κάτι το οποίο αντανακλάται και στη σταθεροποίηση της τρέχουσας τιμής της μετοχής (-0,7% / 8,00 ευρώ).   

Υπό πίεση η Alpha Bank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατόρθωσε να ακολουθήσει την -έστω και ασθενική- ανοδική τάση του Γ.Δ., με αποτέλεσμα να κλείσει σε αρνητικό έδαφος και να βρεθεί στο -0,78% και τις 542,59 μονάδες. 

H καθοδική κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχώρησε κατά 1,3% και επανήλθε στο τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ. Κατά 0,8% μειώθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχασε τα 2,4 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διολίσθησε ελεγχόμενα κατά 0,6% και το 0,81 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να «σώζει» στο τέλος το πρόσημο και να ενισχύεται κατά 0,5% και το 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,35% 1,10 ευρώ   
  • Eurobank -0,64% 0,81 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,79% 2,382 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,51% 1,39 ευρώ   

Ράλι από τη Mytilineos 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής στράφηκε εξ ολοκλήρου στη μετοχή της Mytilineos, η οποία εκτινάχθηκε κατά 4,3 και ανέκτησε με άνεση το τεχνικό σημείο των 14 ευρώ, βάζοντας παράλληλα «τέλος» στο πτωτικό σερί των οκτώ συνεχόμενων συνεδριάσεων. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΤΕ ακολούθησε το ανοδικό momentum και τερμάτισε στο +4,1% και τα 16,2 ευρώ, με τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύονται άνω του 2% εν όψει των αυριανών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, τερμάτισε στο +2,1% και της Lamda στο +1,6%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ εμφάνισε απώλειες της τάξης του 1%, ενώ η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε κατά 0,7% και τα 13,3 ευρώ. Μικρότερου εύρους πτώση παρουσίασαν και οι μετοχές των Τιτάνα, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΛΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 2% και το 1,9 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intracom υποχώρησε κατά 3,1% και της Ευρωπαϊκής Πίστη κατά 2,8%. 

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News