BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει γρηγορότερα τα χρέη του κορωνοϊού

Είναι ανάμεσα στις χώρες που θα μπορέσουν γρηγορότερα να σταθούν στα πόδια τους

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει γρηγορότερα τα χρέη του κορωνοϊού

Ανάμεσα στις χώρες που θα μπορέσουν γρηγορότερα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, δημοσιονομικά, έπειτα από την πανδημία και την εκτίναξη των χρεών που αυτή έφερε, συγκαταλέγει η Moody’s την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα φέρει ανάπτυξη 11,7% στην  ελληνική οικονομία (σε ετήσια βάση). Για το σύνολο του 2021, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 8,2%, ενώ εκτιμά ότι οι υψηλοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και το 2022, με +5,1%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σε σημερινή ανάλυσή τους, τα επίπεδα των χρεών τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναδυόμενων χωρών θα παραμείνουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, έπειτα από τη σημαντική αύξηση που προκάλεσε πέρυσι η κρίση του κορωνοϊού.

«Ενώ τα περισσότερα κράτη αντιμετωπίζουν τώρα υψηλότερα επίπεδα χρέους, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ικανότητα των κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα χρέος μετά από μία κρίση και να δημιουργήσουν και πάλι δημοσιονομικό χώρο πριν από το επόμενο σοκ είναι κρίσιμο στην εκτίμησή μας για το πιστωτικό ρίσκο», εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s.

Και σημειώνουν ότι τα κράτη αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυναμικές του χρέους, οι οποίες εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές εξελίξεις, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και το κόστος δανεισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s εκτιμά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι σταδιακή, ενώ ακόμα και εάν δεν υπάρξουν άλλα σοκ, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να αποκτήσουν και πάλι πολλές ανεπτυγμένες χώρες δημοσιονομική ευελιξία.

Κράτη όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα έχουν σημαντικά υψηλότερα χρέη σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, εκτός και εάν επιτύχουν πολύ γρηγορότερη δημοσιονομική προσαρμογή ή/και διατηρήσιμη ανάπτυξη από ό,τι τώρα αναμένεται και σε σχέση με όσα έχουν καταφέρει στο παρελθόν, τονίζει η Moody’s.

Αντίθετα, οικονομίες  όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ελβετία θα μπορέσουν να μειώσουν σημαντικά τα χρέη τους με την επιστροφή σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, αναγνωρίζουν ότι τα χρέη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει γρηγορότερα τα χρέη του κορωνοϊού-1

«Είναι ευκολότερο να σταθεροποιηθεί το χρέος με μεγαλύτερα ελλείμματα όταν το αρχικό χρέος είναι ήδη αυξημένο. Για παράδειγμα, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι οποίες έχουν υψηλά χρέη, μπορούν να σταθεροποιήσουν το χρέος με ευρύτερα πρωτογενή ελλείμματα, εφόσον η ανάπτυξη είναι τουλάχιστον εξίσου υψηλή με το κόστος του χρέους», σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News