BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα σε Mytilineos, Coca Cola και ΟΤΕ

Στο +0,35% και τις 863 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα σε Mytilineos, Coca Cola και ΟΤΕ

Δειλή προσπάθεια να ξεκολλήσει από το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ακολουθήσει τη θετική τάση των ευρωπαϊκών αγορών, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις μετοχές των Mytilineos – Coca Cola – ΟΤΕ.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,35% και διαμορφώνεται στις 863,09 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,03 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 854,86 έως 863,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 24 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Βασικό στήριγμα της ανοδικής κίνησης αποτελεί η μετοχή της Mytilineos, η οποία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2% και διαπραγματεύεται άνω του τεχνικού σημείου των 14 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θετική είναι η εικόνα και στις μετοχές των ΟΤΕ – Coca Cola.  

Στην προσπάθεια της Λεωφόρου Αθηνών να «χτίσει» ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 860 μονάδες, συμβάλλει επιπλέον το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX βρίσκονται στο +1%. Κατά 200 μονάδες ενισχύεται και ο Dow Jones στην προ-αγορά της Wall Street.  

Πλαγιοκαθοδική η τάση 

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, ο Γενικός Δείκτης παραμένει καθηλωμένος στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, με την βραχυπρόθεσμη τάση να διατηρείται πλαγιοκαθοδική. Επόμενο δε, σημείο στήριξης αποτελούν οι 840 μονάδες.  

Πηγή αδυναμίας για την αγορά καθίσταται η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, ρευστοποιώντας τις θέσεις τους.  

«Σε αυτή τη φάση, ρευστοποιούνται μεταξύ άλλων οι μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις -σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου- για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα» εκτιμά χαρακτηριστικά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.  

Όσον αφορά την τιμή της ΑΜΚ, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 8 ευρώ, κάτι το οποίο αντανακλάται και στη σταθεροποίηση της τρέχουσας τιμής της μετοχής (-0,9% / 7,99 ευρώ).    

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο +0,12% και τις 547,48 μονάδες.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίζουν διακυμάνσεις κάτω του +/-0,50%, με τη Eurobank να βρίσκεται στο +0,34% και το 0,81 ευρώ και την Alpha Bank στο -0,27% και το 1,11 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς διατηρούνται ουσιαστικά αμετάβλητες στα επίπεδα των 2,4 και του 1,38 ευρώ, αντίστοιχα, μην εμφανίζοντας ουσιαστικές διακυμάνσεις. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,27% 1,112 ευρώ  
  • Eurobank 0,34% 0,8182 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,17% 2,405 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,14% 1,385 ευρώ  

Στο επίκεντρο Mytilineos, Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία σήμερα ενισχύεται κατά 1,35% και τα 28,5 ευρώ, ανακάμπτοντας εν μέρει από το χθεσινό -3,3%.   

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Mytilineos αυξάνεται σημαντικά κατά 2,3% και τα 14,1 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να ακολουθεί στο +1,8% και τη μετοχή της Viohalco στο +1%. Μικρότερα κέρδη κατά 0,8% εμφανίζει, από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιπλέον, ξεχωρίζει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία καταγράφει άνοδο κατά 2,1% και το 1,91 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Intracom υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%.  

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News