BUSINESS & FINANCE

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο – «Παραδόθηκε» στους πωλητές

Επιστροφή στις 860 μονάδες για τον Γ.Δ. με πτώση 1,7%

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο – «Παραδόθηκε» στους πωλητές

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών (από τις 22 Ιουλίου) βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -υπό το βάρος των διεθνών αλλά και των εγχώριων πιέσεων- επέστρεψε στα επίπεδα των 860 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση της τάξης του 1,76% και υποχώρησε στις 860,03 μονάδες (χαμηλό ημέρας), χάνοντας περισσότερες από 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,43 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν 15 μονάδες (από 860,03έως 874,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 48 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον δεικτοβαρή τίτλο της Coca – Cola, η οποία απώλεσε το 3,3% της αξίας της και περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου (χαμηλό 5,5 μηνών).  

Πτώση κατά 3,3% εμφάνισε και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τερμάτισε στο -3,1%. Στον τραπεζικό κλάδο, παράλληλα, πιέσεις της τάξης του 2,4% παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τον τίτλο της Eurobank να ακολουθεί στο -2,9%. 

Αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια 

H αρνητική «εικόνα» στο ελληνικό ταμπλό αποτέλεσε απόρροια ενός κράματος παραγόντων. Από τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό και το sell off στον τεχνολογικό κλάδο έως την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών του αμερικανικού κράτους. 

Αποτέλεσμα είναι τα ξένα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο «κόκκινο», κάτι το οποίο επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά -1,8% και τις 454 μονάδες, ενώ ο Dow Jones στη Wall Street χάνει σχεδόν 350 μονάδες. 

Ο «ιός» των ΑΜΚ  

Όσον αφορά το εσωτερικό «μέτωπο», παράλληλα, το Χ.Α. φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένο στα απόνερα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να απορροφήσει νέα επενδυτικά κεφάλαια από την προσφερόμενη ρευστότητα.  

Άλλωστε, όπως παρατηρεί και η Fast Finance, κάθε φορά που ο Γ.Δ. επιχειρεί να πλησιάσει τη ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω τις 900 μονάδες, εμφανίζεται στο προσκήνιο μία νέα ΑΜΚ, χαλώντας το όποιο θετικό momentum.  

Από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι μέσω ΑΜΚ έχουν αντληθεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. «Αν αυτά τα κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί στη ρηχή αγορά μας, μπορούμε να φανταστούμε το πού θα ήταν σήμερα» σπεύδει να προσθέσει η επενδυτική εταιρεία, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της.  

Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη  

Με τον Σεπτέμβριο, έναν πλούσιο σε ειδήσεις μήνα, να οδεύει προς το τέλος του, αυτή την στιγμή το βασικότερο για τον Γενικό Δείκτη είναι η υπεράσπιση των στηριγμάτων των 860 μονάδων, καθώς μετά ακολουθούν οι 840 μονάδες.  

Μέχρι την Πέμπτη, παράλληλα, οι εισηγμένες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι άκρως ικανοποιητικά, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα και το rebound των ελληνικών εταιρειών. 

Υπό πίεση η Eurobank, ΕΤΕ  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, εμφάνισε σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,78% και τις 546,85 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να μην ξεπερνάει τα 7 εκατ. τεμάχια. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά περίπου 2,4% και διολίσθησε στα 2,4 ευρώ, εν μέσω των ψιθύρων περί της αναγκαιότητας ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank παρουσίασε απώλειες 2,9% και έκλεισε στο 0,81 ευρώ. 

Λιγότερο αρνητική ήταν η εικόνα στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 1,2% και το 1,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank συγκράτησε τις πιέσεις στο -0,6% και το 1,11 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,62% 1,115 ευρώ  
  • Eurobank -2,91% 0,8154 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -2,40% 2,401 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,21% 1,382 ευρώ 

Άνω του -3% η Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola ξεχώρισε στο 3,3% και υπαναχώρησε στα 28,1 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς.   

Από την πλευρά της, η μετοχή του Τιτάνα διολίσθησε κατά 3,3% και τα 14,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί στο -3,1% και το 1,822 ευρώ. Κατά 2,7% μειώθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ – Ελλάκτωρ να έπονται στο -2,3%.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ τερμάτισε στο -0,4% και τα 8,06 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν την τιμή των νέων μετοχών της ΑΜΚ. Το μοναδικό blue chips που υπερασπίστηκε με επιτυχία το θετικό πρόσημο ήταν η Motor Oil, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,5%.  

Εξίσου ανρητική ήταν εικόνα και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι μετοχές των Cenergy, ΕΛΤΟΝ, ΑΒΑΞ, Intracom και Intakat μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 3%. Η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, παράλληλα, κατακρημνίστηκε στο -6,8%. 

Συνολικά, 17 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 91 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News