Λαγκάρντ: «Θα δούμε τι θα γίνει» με τα ελληνικά ομόλογα στο τέλος του 2021
Ανοικτό το θέμα της συνέχισης της αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, άφησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε αποφάσεις για το τέλος του 2021- αρχές του 2022.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη στη σημερινή ομιλία της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ΡΕΡΡ ιδιαίτερα επιτυχημένο, υπενθυμίζοντας ότι αποφασίστηκε μια παρέκκλιση από το διοικητικό συμβούλιο, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα για το PEPP.
Το PEPP, είπε η Λαγκάρντ, αναμένεται να συνεχίσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Οσον αφορά όμως τον ρυθμό των αγορών, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις προοπτικές του πληθωρισμού και από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. «Θα το δούμε πάλι τον Δεκέμβριο. Και θα πρέπει να εκτιμήσουμε ποιο είναι το συνολικό πλαίσιο που θα καθορίσει τη νομισματική μας πολιτική και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τις αγορές ομολόγων. Τώρα με το PEPP είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, με ΑPP δεν θα είναι. Θα δούμε τι θα γίνει. Θα το αποφασίσουμε νομίζω, τέλος του 2021-αρχές του 2022», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι μέχρι τώρα παράγοντες παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι οι σημερινές πιέσεις θα είναι προσωρινές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει μία αύξηση πέραν των ανοδικά αναθεωρημένων προβλέψεων της ΕΚΤ.
Επανέλαβε την επίσημη άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες, οι οποίες απασχολούν και το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, ότι δηλ. οι υψηλότερες τιμές μπορεί να «ήρθαν για να μείνουν». «Παρότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί κατώτερος των προβλέψεων εάν η οικονομικη δραστηριότητα επιβραδυνθεί από νέους περιορισμούς, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν σε υψηλότερες τιμολογιακές πιέσεις απ΄αυτές που περιμένουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η Λαγκάρντ θεωρεί ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις που να παραπέμπτουν σε αυτόν τον κίνδυνο, που σημαίνει ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ συνεχίζει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως εξήγησε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές, η Λαγκάρντ είπε ότι «η ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας και η κρίση στην αλυσίδα προσφοράς θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος».
«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν μόνιμους παράγοντες και ότι θα αρχίσουν να υποχωρούν στη διάρκεια του 2022», συμπλήρωσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News