Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών – «Χάθηκαν» οι 890 μονάδες
Στο -0,85% και τις 886,72 μονάδες ο Γ.Δ.
Μπαράζ εντολών πώλησης δέχθηκε στο τελευταίο 60λεπτο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -κόντρα στο κλίμα των διεθνών αγορών και της εγχώριας ειδησεογραφίας- έκλεισε και πάλι πτωτικά, χάνοντας και τα στηρίγματα των 890 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος βρισκόταν σε θετικό έδαφος και διεκδικούσε την ανάκτηση των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης τελικά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,85% και υποχώρησε στις 886,72 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (894,30 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18 μονάδες (από 884,03 έως 902,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 90 εκατoμμύρια ευρώ.
Οι ρευστοποιήσεις «χτύπησαν» όλο το εύρος του ταμπλό, με τις μετοχές των Viohalco, Mytilineos, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΔΕΗ να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Από κοντά ακολούθησαν και οι τραπεζικές μετοχές των Πειραιώς – Εθνική Τράπεζα.
Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο δυσμενής, αν δεν «κρατούσαν» τα στηρίγματα από τη μετοχή της Jumbo, η οποία κατάφερε να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 14 ευρώ.
Κόντρα στη διεθνή τάση ο Γ.Δ.
Οι σημερινές απώλειες επήλθαν κόντρα στο βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών, σε ακόμη μία απόδειξη ότι η Λεωφόρος Αθηνών δεν ακολουθάει πάντα την ανοδική τάση των ξένων χρηματιστηρίων σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την πτωτική.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανέβαλε προς ώρας την περικοπή του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον διατηρηθεί το ανοδικό momentum της οικονομίας.
Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν εύλογο, προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στηριχθεί σημαντικά από τα νομισματικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Αποτέλεσμα είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να κινείται σήμερα με άνοδο 1%, όσο και ο γερμανικός δείκτης DAX. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones καταγράφει άνοδο 460 μονάδων, με τον δείκτη S&P 500 να ακολουθεί στο +1,2%.
Πιέσεις από Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank
Οι ελληνικές τράπεζες, ομοίως με τον Γ.Δ., απώλεσαν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο -1,47% και τις 554 μονάδες, παρότι νωρίτερα είχαν κινηθεί ακόμη και στα επίπεδα των 570 μονάδων.
Η μετοχή της Πειραιώς αναδείχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, καθώς υποχώρησε στο 2,1% και το 1,37 ευρώ. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες τερμάτισαν στο -1,9%.
Η μετοχή της Eurobank , από την πλευρά της, κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,4% και βρέθηκε στο 0,83 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank από το πρωινό +6% έκλεισε στο -3% και το 0,085 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -1,90% 1,1085 ευρώ
- Attica Bank -3,62% 0,0852 ευρώ
- Eurobank -0,38% 0,836 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,95% 2,51 ευρώ
- Πειραιώς -2,14% 1,37 ευρώ
Επικράτηση πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στην τελευταία ώρα οι πωλητές ανέκτησαν πλήρως τα ηνία της χρηματιστηριακής αγοράς, με τους κλάδους της ενέργειας και των πρώτων υλών να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις.
Ενδεικτικά, οι μετοχές των Mytilineos, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΔΕΗ εμφάνισαν απώλειες άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 4,1% και τα 4,33 ευρώ. Στο 2% διαμορφώθηκαν οι απώλειες και για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean και ΕΥΔΑΠ.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo διατήρησε έως τέλους τη θετική εικόνα, κερδίζοντας 1,6% και τα 14,10 ευρώ, με τι μετοχή του ΟΠΑΠ να ακολουθάει στο +1,3% και τη μετοχή του ΟΤΕ στο +0,8%.
Εξίσου αρνητικό ήταν το κλίμα και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Cenergy να βουλιάζει στο -5,7%, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εξαμήνου, και τη μετοχή της Κρι – Κρι να κατακρημνίζεται στο -6% εξαιτίας της πρόβλεψης για μονοψήφια αύξηση των εσόδων στο τέλος του 2021.
Συνολικά, 24 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 85 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News