Εγκλωβισμένο το Χ.Α., επιφυλακτικοί οι επενδυτές
Στο -0,07% και τις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Επιφυλακτικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τη βελτιωμένη εικόνα στο εξωτερικό- εμφανίζει σαφείς δυσκολίες προσέγγισης και υπέρβασης του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,7% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 893,72 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,33 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 893,72 έως 897,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.
Η αδυναμία της ελληνικής αγοράς να υπερβεί με πειστικότητα τις 900 μονάδες (εξαιτίας και των διεθνών εξελίξεων) είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα από τον Μάιο έως και σήμερα ο Γ.Δ. να περιορίζεται σε ένα πολύ στενό εύρος διακυμάνσεων.
Ευκαιρία για κέρδη η διόρθωση
Κι αυτό, μάλιστα, ενώ η επικαιρότητα συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς εγχώριους καταλύτες: Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 8% το 2021. Τα φορολογικά έσοδα βελτιώνουν την εικόνα του προϋπολογισμού. Ο DBRS αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και ο Moody’s τις τράπεζες.
Όμως, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές εξακολουθούν διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών.
Γι αυτό τον λόγο, η Eurobank Equities καλεί τους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή, καθώς η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εισόδου στην αγορά, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει ένα βελτιωμένο περιβάλλον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Εξάλλου, όπως σπεύδει να συμπληρώσει η επενδυτική εταιρεία, η εταιρική κερδοφορία αποδεικνύεται στο μεγάλο «όπλο» της Λεωφόρου Αθηνών, προσφέροντας αρκετά ελκυστικές αποτιμήσεις και σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Σήμερα, στο μεταξύ, επίκειται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τους αναλυτές να περιμένουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή του (tapering). Αποτέλεσμα αυτής της αναμονής είναι η επικράτηση μιας νευρικότητας διεθνώς.
Στο -1% η ΕΤΕ, στο +1% η Alpha Bank
Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,14% και τις 558,98 μονάδες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 1% και τα 2,51 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς διατηρούνται σχεδόν σταθερές.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1% και το 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2,8% και διαπραγματεύεται στο 0,087 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0,98% 1,13 ευρώ
- Attica Bank 2,83% 0,0872 ευρώ
- Eurobank -0,05% 0,8376 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,06% 2,512 ευρώ
- Πειραιώς 0,21% 1,408 ευρώ
Ισοπαλία στα blue chips
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές είναι σχεδόν ισόπαλοι, χωρίς να καταγράφονται ακραίες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει στο +1,6% και τα 2,50 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΔΕΗ ακολουθούν κατά πόδας, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1%.
Στον αντίποδα, απώλειες κατά 1% παρουσιάζει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Κατά 0,7% υποχωρεί και η μετοχή της Jumbo.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News